Felhívás!

A brit parlament előtt egyesek szomorúan, mások ünnepelve várják a Brexit pillanatát

A brit parlament előtt egyesek szomorúan, mások ünnepelve várják a Brexit pillanatát Külföld

“Valós tettekkel vezessetek, ne távozzatok hazugsággal!”, “Valósítsuk meg a Brexitet!” – ilyen és ehhez hasonló feliratokat emelt a magasba az a néhány tucat ember, akik a brit parlament épülete előtt gyülekeztek csütörtök este. A csoport tagjai közül egyesek Nagy-Britannia, mások az Európai Unió zászlaját tartották kezükben; egy uniós zászlón gyertyalángok helyettesítették a csillagokat.

A péntek éjszakát, amikor Nagy-Britannia hivatalosan kilép az Európai Unióból, egyesek összetört szívvel, mások tomboló ünnepléssel várják. A két tábor – a Brexit-pártiak és a Brexit-ellenesek – Winston Churchill impozáns szobrával szemben gyűltek össze egy utolsó, jelképes összecsapásra, a sajtó és kíváncsi turisták gyűrűjében.

Brit humorával, éles szavaival, Boris Johnson miniszterelnök kivágott arcképével, az Európai Unió zászlajába öltözött fiatalokkal szomorú karneválra emlékeztet ez az éneklő, táncoló csoport.

Egy férfi fakanállal dobol egy üres asztalon, és a “Brexit utáni jólétet” árulja. Aki hozzászól, arra egy rongyos törölközőt próbál rátukmálni. Véleménye szerint a Brexit az eddiginél is jobban szétdarabolta az országot, “még nagyobb katasztrófát, még több dühöt, még nagyobb káoszt” teremtve.

“Minden állításukról kiderül lassan, hogy hamis volt, mégis megvalósították, amit akartak. Most ki fognak derülni a hazugságok, és az emberek egyre dühösebbek lesznek” – mondta.

A 29 éves Rhiannon Taylor uniós zászlót tekert magára, Boris Johnson kivágott arcképéből készített plakátjának felirata: Útmutató a miniszterelnökhöz. Azt mondja: elvesztette a kormányba vetett bizalmát.

“Aggodalommal tölt el, mit fog tenni később a kormányunk. Nem csak azért ellenzem a Brexitet, mert az Európai Unió jogot biztosított nekem, hogy másik 27 országban élhessek és dolgozhassam, hanem mert bizonyos szintű védelmet is jelentett a munkajogban, a környezetvédelmi standardok terén, minden olyan kérdésben, amit a mi kormányunk fölösleges bürokráciaként értelmez. Ha ők így beszélnek a munkások alapvető jogairól, bele se akarok gondolni, mit tesznek majd, amikor ténylegesen elhagyjuk az Európai Uniót” – mondja a fiatal nő.

Hozzáteszi ugyanakkor: minden csalódottsága ellenére sem fogja elhagyni az Egyesült Királyságot.

“Nem hiszem, hogy ez jelenti Nagy-Britannia végét az Európai Unióban. Nem ezek az emberek fogják alkotni a kormányunkat az idők végezetéig, és az én nemzedékem már majdnem mindent utál ebben a kormányban. Nagy-Britanniában fogok maradni, mert ha a hozzám hasonló emberek elkezdenek elvándorolni innen, akkor a szélsőjobbosok fognak nyerni, és ők azt tennének ezzel az országgal, amit akarnak. Márpedig én szeretem a hazámat” – teszi hozzá.

A csoporton belüli összetűzések néha játékosságba fordulnak. Míg egy nő komolyan magyaráz arról, miért tartja nagyra az Európai Uniót, egy másik mellette szökdécsel, Brexit Party felirattal a hátsóján.

“Az Európai Unió sok jót tesz, és gazdasági szempontból jobb egy nagy közösséghez tartozni. Számomra az is fontos, hogy jó barátságban legyünk és működjünk együtt” – mondja a Brexit-ellenes hölgy, aki szerint az EU-ból való kilépésre adott szavazatok nagy számának az volt az oka, hogy az emberek többségének fogalma sem volt az EU működéséről, és elhitték a hazugságokat.

A Brexit-párti nő kijelenti, hogy a péntek éjszakát pezsgővel fogja megünnepelni ugyanitt, a parlament előtt.

“Azt akarom, hogy független nemzet legyünk. Ne mondja meg az Európai Unió, hogy mit tegyünk. Utáljuk az EU-t. Nyomást akart ránk gyakorolni, amíg tehette, de mi ellenszegültünk. Szereti kontroll alatt tartani az embereket, de mi már nem akarjuk ezt, függetlenek akarunk lenni. Holnap lesz életem legszebb napja” – állítja.

A brit parlament mellett mindkét tábor – Brexit-pártiak és Brexit-ellenesek – tagjai gyülekeznek.

Transzparenssel üzentek az uniónak a kilépés ellenzői

Százötven négyzetméteres transzparenssel üzentek az Európai Uniónak Nagy-Britannia kilépésének brit ellenzői Doverben.

A Brexit-ellenes aktivisták doveri szikláknál elhelyezett transzparensén a We still love EU (Még mindig szeretjük az EU-t) felirat volt látható.

Antony Hook, a megmozdulás szervezője, leköszönő európai parlamenti képviselő a Twitteren közzétett egy drónfelvételt az üzenetről, amelyen a love szót egy brit zászlós szív helyettesítette.

A molinó azoknak szól, akik értékelik az EU-hoz fűződő kapcsolatunkat, valamint annak a hárommillió európai uniós állampolgárnak, akik Nagy-Britanniában élnek – magyarázta Hook.

„Sajnos már nem tudjuk megállítani a Brexitet, de erőteljes üzenetet küldhetünk a világnak, hogy még mindig szeretjük Európát” – hangsúlyozta a politikus.

A hatalmas transzparens 10 ezer fontos (körülbelül 56 ezer lejes) költségét közösségi finanszírozásból fedezték – árulta el a képviselő. A pénz néhány óra alatt összegyűlt, és több mint nyolcszázan adományoztak a célra.

Hook aláhúzta: az akcióval azt akarták kifejezni, hogy Nagy-Britannia nem csak a Boris Johnson brit miniszterelnökhöz hasonló Brexit-pártiakból áll. A La Manche csatorna mellett fekvő Dover mindössze 34 kilométerre van a kontinentális Európától, a franciaországi Calais kikötőjétől. Dover az Egyesült Királyság egyik legforgalmasabb átkelőhelye.

A brit EU-tagság helyi idő szerint január 31-én 23 órakor, romániai idő szerint éjjel 1 órakor szűnik meg. Az Európai Unió és elődszervezetei történetében még nem volt példa teljes jogú tagország távozására.

Az Egyesült Királyság 47 évet és egy hónapot tölt a távozás pillanatáig az Európai Közösség, majd utódja, az Európai Unió tagországaként, ugyanis 1973. január 1-én lépett be az akkori EK-ba, Dániával és Írországgal együtt.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.