Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

2035-től betiltják a belsőégésű motorral hajtott autók értékesítését az EU-ban

2035-től betiltják a belsőégésű motorral hajtott autók értékesítését az EU-ban Külföld

Az Európai Parlament és a 27 uniós tagállam megállapodásra jutott a belsőégésű motorral hajtott új autók értékesítésének 2035-től való betiltásáról – jelentette be csütörtökön a cseh uniós elnökség.

Az egyezség részét képezi az unió azon törekvésének, hogy lehetőleg nullára csökkentsék a közlekedés károsanyag-kibocsátását az EU-ban. A döntést 2026-ban még egyszer felülvizsgálják majd.

Az EU klímaváltozás elleni intézkedéscsomagja keretében a károsanyag-kibocsátást 2030-ig 55 százalékkal tervezik csökkenteni az 1990-es évek szintjéhez képest, míg a klímasemlegességet 2050-re érnék el.

Az Európai Parlament június 8-án szavazta meg, hogy a gyártók a következő évtized közepétől csakis olyan személygépkocsikat és kisteherautókat forgalmazzanak, amelyek nem bocsátanak ki klímakárosító üvegházhatású gázokat.

A belsőégésű motorral hajtott új autók értékesítésének tilalma azonban heves vitákat szült a jelentős autóiparral rendelkező Németországgal.

„A világ változóban van, nekünk pedig a fejlesztések élvonalában kell maradnunk. Úgy vélem, ki tudjuk használni ezt a technológiai átmenetet. A felvázolt ütemterv pedig elérhetővé teszi a kitűzött célokat az autógyártók számára” – mondta Jozef Síkela, az Európai Unió Tanácsának féléves soros elnökségét jelenleg betöltő Csehország ipari és kereskedelmi minisztere.

forrás: MTI

fotó: Veres Nándor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. október 28., 17:39
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Egy hétre nem tudnak tervezni ,hát még 13 -ra?Bezárnak atomerőmüveket,aztán 3 meghagynak azt is bezárnák de most nem ,leállították a szénbányászatot ,most újranyítják a lignitbányákat-a legrosszabb minőségű szenet termelik ki,nem kell kőolaj meg gáz az oroszoktól ,de megveszik az indiai üzemanyagot amit orosz olajból pároltak(úgy már frankó,ugye?)Gáz is jó lenne de nem közvetlenül az oroszoktól…dz min az EU vezető országában-Németországban.És ők rá akarnak mindent erőszakolni a többiekre(hát Fra.o nem megy!) Tapsikoljunk!

 • User
  Dátum: 2022. október 29., 10:57
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Károsanyag kibocsátás nélküli közlekedés nem létezik….még. Hogy az elektromos autó nem helyben szennyez az egy dolog, de amíg megépítik és majd “nyugdíjba” helyezik, az bizony szennyez. Még ha az ember csak gyalogol, akkor is oxigént fogyaszt, a cipő talpa kopik, az apró gumidarabok a környezetbe kerülnek ami biztosan nem környezetbarát anyag. Van még hova fejlődni.

  • User
   Dátum: 2022. október 30., 21:15
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Ez igaz, de a mérték se mindegy, a szennyezés helyszíne sem, és míg a belsőégésű folyamatosan ugyanúgy vagy jobban szennyez az elektromosnál ott a lehetőség, hogy egyre tisztább energiát használjon.

 • User
  Dátum: 2022. október 31., 9:38
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ennek az uniónak már nincs létjogosultsága. Teljese rossz irányba halad, szellemi fogyatékosok vezetik! Még jobban tönkre akarják tenni Európát!

 • User
  Dátum: 2022. október 31., 17:36
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Minden energia átalakításnak vannak melléktermékei. Elemi fizikai eset. Nem illene szem elől téveszteni. Még kiderül, hogy az eltűntetés nagyobb kárt okoz az emberiségnek.