14-szer nyert a lottón egy román férfi

14-szer nyert a lottón egy román férfi Külföld

Éveken keresztül játszotta ki legálisan különböző országok lottó rendszereit, és 14 alkalommal nyerte meg a főnyereményt egy román könyvelő. A saját maga által kidolgozott szisztéma révén társaival együtt milliókat kaszált Ausztráliában, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban.

A történet a 60-as években kezdődött, amikor a könyvelőként dolgozó Ștefan Mandel úgy döntött, hogy lottózással próbálja meg kiegészíteni igencsak alacsony jövedelmét.
Az 1934-ben született Mandel nem egy egyszerű könyvelő volt, munkája mellett minden szabadidejét Leonardo Fibonacci matematikus munkáinak tanulmányozásával töltötte.

Több évnyi kutatás után Mandel létrehozott egy algoritmust, amely segítségével – saját állítása szerint – képes volt megjósolni 5 számot a 6-ból a lottó sorsoláson. Így a több millió lehetséges kombinációt képes volt néhány ezerre csökkenteni.

Barátainak és ismerőseinek segítségével, Mandel nagy mennyiségű lottószelvényt vásárolt fel, és megjátszotta azokat a kombinációkat, amelyeket az algoritmusa szerint a legkedvezőbbnek talált. Megérte kockáztatnia, hiszen 1964-ben meg is nyerte a román lottó főnyereményét, és miután fedezte addigi költségeit, 4.000 dollár maradt a zsebében. Az összeg pont elég volt arra, hogy 1966-ban lefizesse a külügyminisztérium alkalmazottait és megszökjön az országból, hogy új életet kezdhessen külföldön.

Lottózásból üzlet

Miután négy évig utazgatott Európában, Mandel Ausztráliában telepedett le és üzletet csinált az algoritmusából.

Egy tipikus lottójátékban véletlenszerűen sorsolják ki a számokat egy adott intervallumból, például 1 és 40 között. Ha a szelvényünkön levő számok megegyeznek a kisorsoltakkal, akkor nyertünk. Azonban a nyerési esélyünk a lehetséges kombinációk számától függ, általában egy a több millióhoz.

Mandel azonban rájött valamire: egyes lottók esetében a lehetséges kombinációk száma jóval kisebb volt, mint maga a főnyeremény. Például, ha egy lottó társaság 6 számot választ ki a 40-ből, akkor 3.838.380 lehetséges kombináció van. De ha például a nyeremény 10 millió dollár, akkor Mandel akár az összes létező kombinációt megjátszhatta volna, egyenként egy dollárért, és még úgy is jelentős profitja származott volna.

Mandelnek azonban nem volt ennyi pénze, ezért miközben biztosítási ügynökként dolgozott, több száz befektetőt győzött meg, hogy adják össze a pénzüket és hozzanak létre egy „lottó szakszervezetet”. Ezt követően kidolgozott egy algoritmust, amely által kiszámolta a nyeréshez szükséges összes kombinációt.

A 80-as évek során az általa létrehozott szakszervezett mindig kivárta, amíg a lottó főnyeremény elég nagy volt ahhoz, hogy fedezze a szelvények árát és a befektetők költségeit. Társaival összesen 12 alkalommal nyerték meg a fődíjat Ausztráliában és Nagy-Britanniában, és további 400.000 kisebb nyereményt is megszereztek.

Mindezek ellenére, Mandel hamarosan arra a következtetésre jutott, hogy a szétosztott profit túl alacsony, illetve az ausztrál hatóságok is felfigyeltek tevékenységükre, és megtiltották, hogy egyetlen személy nagy mennyiségű lottószelvényt vásároljon.

Az amerikai álom

Mandel áthelyezte székhelyét Amerikába, ahol újabb befektetők segítségével megnyerte a Virginia államban szervezett lottó 27 millió dolláros főnyereményét. Tette mindezt úgy, hogy nem sikerült megvalósítania eredeti tervét, hogy 7 millió darab lottószelvényt vásároljon meg 72 óra alatt. Logisztikai problémák csapata „csak” 5,5 millió szelvényt tudott megjátszani, végül azonban ez is elég volt a sikerhez.

Bár Mandel csapatának akciója teljesen legális volt, az amerikai törvények értelmében mégis csalásnak minősítették. Négy évnyi pereskedés következett, amely során Mandelt összesen 14 nemzetközi ügynökség vizsgálta, többek között a CIA, az FBI és az amerikai adóhatóság. Végül ártatlannak találták.

Ez idő alatt, a Mandel által beszervezett befektetők várták a nekik megígért hatalmas profitot. Mandel megpróbált létrehozni egy életbiztosításokkal foglalkozó vállalatot, illetve egy lottó rendszert Gibraltárban, végül azonban 1995-ben csődöt jelentett. Ugyanebben az időszakban Romániában is szerencsét próbált egy Mondragon nevű piramisjátékkal, amely szintén csődbe ment.

A következő évtizedet különböző befektetési csalásokkal töltötte, amelyek nyomán 20 hónap börtönre ítélték Izraelben.

A legújabb pletykák szerint Ștefan Mandel visszavonult a lottózásból és az Ausztrália partjainál fekvő Vanuatu szigeten tölti napjait egy nyaralóban.

Nincs csoda képlet

Mandel mindig is azt mondta, hogy a lottózásban nem létezik csoda képlet, egyszerű matematika az egész. „Nincs ilyen képlet. Az egyetlen biztos módszer a nyerésre, ha lefedjük az összes lehetőséget” – nyilatkozta 1994-ben.

Azok számára, akik szeretnék követni Mandel példáját, rossz hírünk van. Mára a lehetséges kombinációk száma túlságosan megnőtt, senki nem lenne képes időben kinyomtatni vagy megvásárolni a szükséges lottószelvényeket, és valószínűleg a matematikai számításokat sem sikerülne hibátlanul elvégezni.

(Adevărul)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.