Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Van még hová fejlődni nyelvhasználatban

A Bálványos Intézet 2021 tavaszán tájékoztató kampányba kezdett a magyar nyelvhasználat népszerűsítése és tudatosítása érdekében.

Az intézet egy újabb tájékoztató videót tett közzé, amelynek célja felhívni a figyelmet a vegyes iskolákon belüli nyelvhasználati aszimmetriákra. A Zoom Stúdió által készített legújabb animációs filmből kiderül: Romániában 925 helyszínen folyik magyar oktatás, ezek 37 százaléka vegyes iskola, ugyanakkor ide jár a magyar diákok 35 százaléka. Noha a törvények szerint a vegyes iskolákban kötelező a magyar közösséghez tartozó és a magyar nyelvet ismerő igazgató vagy aligazgató kinevezése, a magyar nyelvet ismerő, ügyfélszolgálatot is ellátó alkalmazottak, valamint ajánlott az iskolák belső és külső kommunikációja magyarul, ennek ellenére a vegyes iskolák személyzetének körében a kétnyelvűség mértéke alacsony.

A videó arról is tájékoztat, hogy a vegyes iskolák 26 százalékában nincs magyar igazgató vagy aligazgató, valamint a diákok 61 százalékának van lehetősége anyanyelvét használni a titkárságon, 59 százalékának a könyvtárban. Továbbá az egészséges fejlődést biztosító szolgáltatások sem érhetők el minden esetben magyar nyelven: a vegyes iskolákban tanuló magyar diákok 64 százaléka használhatja anyanyelvét az iskolapszichológusnál, és csupán negyedük az iskolaorvosnál, asszisztensnél és logopédusnál.

A Bálványos Intézet célja a továbbiakban is tájékoztatni a szélesebb közvéleményt a többnyelvűség fontosságáról, valamint tényleges javaslatokkal segíteni a nyelvhasználati jogok kiteljesítését, a magyar nyelvi tájkép erősödését.

A Bálványos Intézet sajtóirodája

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük