Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újfent meggyalázták az Úz-völgyi katonatemetőt

Újfent meggyalázták az Úz-völgyi katonatemetőt Közérdekű

 Egy szélsőséges nézeteiről ismert xenofób román csoport, a Calea neamului újból meggyalázta az Úz-völgyi katonatemetőt, azzal, hogy újból kereszteket állítottak az első világháborúban elhunyt háborús hősök sírjára, áll a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat közleményében.

Hirdetés
Hirdetés

Ez a szélsőséges csoport korábban Dormánfalva önkormányzatával közösen 50 keresztet állított fel törtvénytelenül a haditemetőben, ugyanakkor ezen keresztek felállítását az igazságszolgáltatás törvénytelennek minősítette. Fontos megemlíteni, hogy a harci események, melyek a két világháború során a völgyben történtek, ismertek és jól dokumentáltak, a temetőben nyugvó katonák neve megtalálható a hadtörténeti archívumokban. A szélsőséges csoport állítása, miszerint román katonák vannak a temetőben eltemetve, nem felel meg a valóságnak, ezt a tényt hadtörténészek igazolták és elfogadták a román hatóságok is. 

Több mint hároméves bírósági küzdelem után, jogerős döntés született arra nézve, hogy a kereszteket a csoport és Dormánfalva önkormányzata törvénytelenül állította fel, és jogerős bírósági végzés született arra nézve, hogy a kereszteket el kell távolítani. Dormánfalva polgármestere eleget is tett ennek a kötelezettségnek, és elbontatta a kereszteket. Ugyanakkor a Calea Neamului szélsőséges csoport úgy döntött, hogy ezt a hatályos bírósági végzést semmisnek tekinti, és bejelentették különféle közösségi média felületeken, hogy ezúttal nem 50 ,hanem 150 keresztet állítanak fel.

Annak ellenére, hogy nem volt engedélyük ehhez, tulajdonképpen törvénytelenül betörtek a temetőbe, és meggyalázták a katonák sírjait azzal, hogy önkényesen újból felállították a kereszteket. Hargita megye tanácsa és Csíkszentmárton önkormányzata  előzetesen értesítette a rendőrséget a csoport ezen szándékáról, ennek ellenére a rendőrség semmit sem tett annak érdekében, hogy fenntartsa a törvényes rendet, vagy megelőzze a csoportot abban, hogy a temetőt meggyalázzák. A rendőrség jelen lévő képviselői egyszerűen végig nézték a csoport illegális tevékenységét, és az újságírók kérdéseit kikerülték. 

Az erdélyi magyar közösség számára kimondottan riasztó és aggasztó helyzet ez, mely során egy szélsőséges csoport ilyen mértékben semmibe veszi a törvényt, de az is mérhetetlenül aggasztó, hogy a román karhatalom semmit sem tett ennek a helyzetnek a megelőzésére, hanem végig nézték az eseményeket. A korábbi 50 kereszt eltávolítása teljesen törvényes volt és hosszas jogi folyamat, három per előzte meg. Ennek fényében a keresztek újbóli felállítása azt jelenti a magyar közösség számára, hogy Romániában az igazságszolgáltatás döntéseit figyelmen kívül lehet hagyni és azzal ellentétes módon lehet cselekedni, mindezt a karhatalom hallgatólagos támogatásával.

Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba, aki jelen volt az események lezajlásakor, elmondta, hogy véleménye szerint a román törvénykönyv vonatkozó paragrafusa szerint bűncselekmény történt. Elképedését fejezte ki annak láttán, hogy a szélsőséges csoport tagjai  belefúrtak a katonák sírjaiba, a halottak iránti legcsekélyebb tisztelet jele nélkül. 

Miközben teljesen elfogadhatatlanok az ilyen történések, az eset abszurditásán messze túlmutat az az aggasztó körülmény, hogy egy szélsőséges csoport ilyen fenyegető  módon garázdálkodhat, 2023-ban,Romániában, hogy a törvényt ennyire semmibe lehessen venni. A magyar közösség számra kimondottan félelmetes ezt a fajta szélsőséges magatartást megtapasztalni, de az is, hogy az illetékes román állami hatalmi szervek hallgatólagosan hagyták mindezt megtörténni.

Címlapfotó: Pinti Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. július 10., 23:54
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Amíg ilyen és ehhez hasonló dolgokkal etetnek jobbról is és balról is, addig az árak kúsznak folyamatosan felfelé. Rágjuk a gumicsontot rendesen, románok és magyarok. Elterelő hadműveletek ezek,, Divide et impeta! ” jelszó alatt! Ők is és mi is lassan csóré fenékkel lengetjük zászlainkat! Lehet tippelni, hogy ki röhög a markába… Teszik büntetlenül kb. 250 éve…

 • User
  Dátum: 2023. július 11., 5:58
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Miért fontos ennek a sopredekneknek,pont az uz völgyi katonatemeto?Amikor sok helyen a román katona temetők nem látszanak ki a burjantol,sok helyen pedig be lepi a szemét .Az AUR elnöke pedig amíg élőben jelentkezik jó lenni arra buzdítsa híveit,hogy előbb azt tegyék rendbe ami tényleg az övék,azután hozzanak létre újabb parcellát,mert kaszálni temető gondozni már nem fognak ilyen szép számba össze gyűlni ez a fajgyűlölő banda.

 • User
  Dátum: 2023. július 11., 12:22
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Kell hagyni , hogy ezeket a kereszteket is felvegye a gaz es akkor nem fognak latszani.Jobb volna az oregekkel foglalkoznanak,akiket a mafiozok hagynak ehen halni. Ezek az emberek olyan frusztraltak es irigyek a magyarokra, hogy mar azt se tudjak mit csinaljanak,kivetkoznek emberi mivoltukbol.!!!!!!!!!!

 • User
  Dátum: 2023. július 11., 14:49
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Loptak ezek mar nem csak temetot , hanem egy egesz orszag reszt , hazakat , teruleteket , mindent veghez visznek amit csak elkepzelnek .Ok vannak tobbsegben nekuk mindent szabad , reajuk nem ervenyes az orszag torvenyei sem, mert azok akik a torvenyt vedelmezik, szinten az ok oldalukon vannak ,ugyan azt a nyelvet beszelik .Tehat tudatosan csinaljak a rablast , egy rosszfele irigy nepseg , csurhe banda akik nem ismernek sem Istent , sem embert !!!

  • User
   Dátum: 2023. július 11., 16:54
   ÉRTÉKELÉS: 8

   Az egészben az a félelmetes, hogy a rendőrök meg sem próbálják megakadályozni a törvénysértést. Romaniaban a rendőr végignézi a bűncselekményt es utána intézkedik, nem próbálja azt megakadályozni. Ezek szerint bárkit le lehet ütni a rendőr elott, meg lehet verni, erőszakolni, ölni, a roman rendőr nem lép közbe, nem próbálja a bűncselekményt megakadályozni, végignézi es ha valaki feljelentést tesz, esetleg akkor utána jár az ügynek. Félelmetes ebben az országban élni.

 • User
  Dátum: 2023. július 11., 20:36
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Egy tobb mint 100 eve letezo temeto!Ezen :hazafiak”kozul HANYAN jartak a temetobe az elmult 10-20-20-50-70,evben???Talan egyikuk se!?Es azt tudjak hogy a Don kanyarba kb.190000elesett katonajuk varja a megemlekezest!

 • User
  Dátum: 2023. július 11., 22:58
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Gondolom ez a csürhe banda most nagyon büszke ”bátor” tetteire, de csak a magyar kisebbséggel mernek fellépni. Az ország nagy nemzeti érdekeit viszont nem merik felvállalni. Az ukránok minden héten felmossák a padlót a drága román hazával. Ömlik be az ukrán gabona az országba, Románia hallgat. Az ukránok mélyítik a Duna egyik ágát, Romániára nézve károsan, további hallgatás. Az ukránok folyamatosan szívassák a román kisebbséget, Románia hallgat. Ilyen környezetben fiataljaink kivándorlása Magyarországra tovább gyorsul. Persze a csürhe ezt győzelemnek könyveli el, a vesztes azonban az a román hazácska lesz, melynek még a magyarországinál gyorsabban fogy a lakossága.

 • User
  Dátum: 2023. július 13., 9:00
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Előbb-utóbb mi magyarok is el kell döntsük szerte az elveszett hazában, hogy mit akarunk kezdeni magunkkal. Gyáva népnek nincs hazája, s biza mi erőt nem nagyon mutatunk fel mostanában. Az Anyaországtól várni a megoldást hiú illúzió. Ha a dolog úgy fordul, jó ha meg fogja tudni védeni magát.
  Manapség, pride, woke, migráció, infláció, környezeti változások és a harmadik világháború felé tendáló feszültségek folyamatai zajlanak, egyiknek sem látszik pozitív kifutása. Mi meg eközben még mindig a múltban élünk…

 • User
  Dátum: 2023. július 13., 11:00
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Ez a temetőügy olyan mint a vörös kakas mesèje, soha nincs vège.
  Ebben a hàborus időben okos dolog keverni a sz…rt meg akkor is ha nekünk van igazunk??? Èr ez annyit hogy polgàrhàborù legyen belőle????
  Nem fontosabb, az èlőkkel valò dolgokkal kellene foglalkozni??? A fogyó magyarsàggal, a munkahelyek teremtèsèvel, a biztonsàgos megèlhetèssel???
  A BÈKÈVEL????

 • User
  Dátum: 2023. július 14., 10:03
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Egyetértek az előttem szólóval.
  Egyébként pedig egy okos ember valamikor azt mondta, hogy a béke minden igazságnál fontosabb.
  Kovászna vagy Hargita megyének ezer fontosabb dolga lenne, mint ez a temető.

 • User
  Dátum: 2023. július 14., 15:29
  ÉRTÉKELÉS: -2

  „25. megemlékezés az Úzvölgyi temetőben
  írta: MKI
  megjelent: 2019. augusztus 30”.Huszonötödik négy ével ezelőtt. Bakaruhában, puskákkal, huszármaskarában, árpádházas zászlókkal, „vitézekkel”,papokkal, lelkészekkel. Magyarországi zarándokvonatok stb. stb. Jajdeügyesek vótak, lőtték a zolájokat. Na, erre az aberráns román reagálás, persze, ők is a pópával, mert ahol uszítás van, azok ott vannak.

 • User
  Dátum: 2023. július 15., 8:17
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Természetesen bakiztam, árpádsávost kellett volna írnom. A többi marad, talán jobban kihangsúlyoznám a papok gyászos jelenlétét mindenféle uszításban.