Új oktatási program

Az elmúlt másfél évben új oktatási programot alakított ki a Turulmadár Ifjúsági Iroda, Tandem Bike Academy néven. A hosszú távú projekt célkitűzése a kerékpár helyes használatára, valamint azzal való szabályos közlekedésre való nevelés, valamint a kerékpározás népszerűsítése.

Első lépésben a program gerincét képező tantervet, tananyagot fejlesztettünk, megjelentettünk egy saját kiadású kerékpáros tankönyvet. Ajánlásokat, szabályzatot, közlekedési helyzeteket, túraajánlatokat és elsősegély útmutatót tartalmaz. Kiadtunk egy, a szabályzatot tartalmazó mini zsebkönyvet is román és magyar nyelven. A tananyagfejlesztéssel párhuzamosan oktatói csapatot képeztünk, a marosvásárhelyi Velo Academia partnerszervezet segítségével. Harmadik lépésben oktatópályát alakítottunk ki.

Elsőként a kerékpározás népszerűsítését tűztük ki célul sepsiszentgyörgyi iskolákban, osztályfőnöki órák keretében a helyes kerékpározásról tájékoztattuk a diákokat. A tájékoztatókon négy iskolában 284 fiatal vett részt. A Tandem Bike Academy oktatóprogramba összesen 47 fiatal és felnőtt iratkozott be. A kerékpáriskolában a tanulók négy óra elméleti, két óra elsősegély oktatáson és hat óra gyakorlati képzésen vettek részt. Az oktatási folyamatot 31 személy fejezte be sikeresen.

Az elmúlt másfél évben a program fő támogatói a romániai Francia Nagykövetség és Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala voltak. Partnerek: Velo Akadémia Marosvásárhely, Kovászna Megyei Vöröskereszt, Proiect Covasna Rt., Sepsi Bike Egyesület, Székelyek a magasban sí- és hegymászóiskola.

A kerékpáros kiadványokhoz, adomány ellenében, a Turulmadár Ifjúsági Irodában lehet hozzájutni, a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban, hétköznaponként 9 és 16 óra között.

(Turulmadár Ifjúsági Iroda-közlemény)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.