Tapasztalat – Oktatás – Kultúra

Új kulturális nevelést célzó projekt kerül megvalósításra a Turulmadár Ifjúsági Iroda keretében működő Berde Mózsa Kör délutáni oktatás programban. A kulturális projekt célja a kultúra iránti érdeklődés növelése, valamint az esztétikai szépérzék és kreativitás fejlesztése a gyermekekben.
A projekt-tevékenység során négy, kultúrára való nevelést célzó műhelyfoglalkozásra, valamint két tanulmányi kirándulásra kerül sor. Ide tartoznak drámapedagógiai és múzeumpedagógiai műhelyfoglalkozások, amelyeket a szervezet közös partnerségben valósít meg az Osonó Színházműhely, valamint a MAGMA Művészeti Kiállítótér szervezésében. Az interaktív tevékenységek célja a kézügyesség, a kreativitás, önkifejezés, a kulturális és művészeti ismeretek fejlesztése. A játékos drámapedagógiai csoporttevékenységek során olyan fiktív, ám valós élethelyzetekkel találkoznak a gyermekek, amelyek során tapasztalatra és tudásra tesznek szert. A drámapedagógiai tevékenység a nevelés folyamatát hangsúlyozza, amelyhez sajátos fiktív világot teremt. A múzeumpedagógia célja a múzeumban felhalmozott anyagi és szellemi javak élményszerű tolmácsolása a pedagógia eszközeivel, múzeumlátogató generáció nevelése.
A két tanulmányi kirándulás célja a helyi kulturális értékek és épített örökség megismerése, megbecsülése – köztük múzeumok, történelmi épületek, emlékhelyek és vallási építmények látogatása. Első tanulmányi kirándulás alkalmával Sepsiszentgyörgy és környékének kulturális nevezettességei kerülnek bemutatásra, második tanulmányi út során pedig Kézdivásárhely és környékének nevezetességeivel ismerkednek a gyermekek.
A projektbe nyolcvan, 7-13 év közötti gyermeket vonunk be négy háromszéki településen: Sepsiszentgyörgyön, Kökösben, Nagyajtán és Kö­zép­ajtán. A projekt partnerei: Osonó Színházműhely és MAGMA Művészeti Kiállítótér, a projekt támogatója a Román Nemzeti Kulturális Alap.
Furus Levente projektfelelős

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.