Rajtol a Sepsinet

December végén indul a www.sepsinet.ro honlap, melyet Sepsiszentgyörgy önkormányzata hozott létre azzal a céllal, hogy a városból elszármazottak közösségét erősítse, segítséget nyújtson a külföldről hazaköltözött fiataloknak az itthoni boldogulásban, és ösztönözze a kivándorolt szentgyörgyiek hazatérését.

A honlap a YOUMIG – A fiatalok nemzetközi vándorlásának hatásai, intézményi eszköztár és együttműködési csatornák fejlesztése című nemzetközi projekt keretében valósul meg, melyet az Interreg Duna Transznacionális Program 2014–2020 finanszíroz. A projekt 2017 januárjában kezdődött és 2019 júniusáig tart, a 16 partner között kutatóintézetek, statisztikai hivatalok, egyetemek és önkormányzatok képviseltetik magukat nyolc Duna menti országból, a fiatalok (15–34 év) nemzetközi vándorlásának hatásait vizsgálják. A projekt célja olyan eszköztár biztosítása az önkormányzatok részére, amely fel tudja venni a lépést a fiatalok elvándorlásával.

A www.sepsinet.ro honlapon a külföldről hazaköltözött fiatalok történeteit jelenítik meg interjúk, cikkek és videók formájában. Az oldalra olyan hírek kerülnek fel, amelyek érdekelhetik a kivándorolt fiatalokat, és hasznosak lehetnek azok számára, akik a hazaköltözésen vagy akár egy rövid időszakra való hazalátogatáson gondolkodnak. A honlapot a helyi intézményvezetőkkel készülő interjúsorozat, valamint a Kovászna Megyei Munkaügyi Felügyelőség által kínált álláslehetőségek listája színesíti.

A honlapon egy folyamatosan frissülő virtuális egyablakos rendszer adatbázisa is elérhető, amely a külföldről hazaköltözött fiatalok (és nemcsak) információs pontjaként jelenleg is működik a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálati, tájékoztatási és iktatóirodájában. A külföldről érkezők ingyenes tájékoztatást igényelhetnek a hivatalos okiratok ügyintézésével kapcsolatban, illetve egészségügyi, oktatási, kulturális, valamint gazdasági szolgáltatásokról.

(Sepsipress)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.