Felhívás!

Ott voltunk az ENSZ kisebbségi fórumán

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat munkatársai november 28–29. között az ENSZ éves kisebbségi fórumán vettek részt Genfben. Az idei fórum témája: oktatás, nyelv és a kisebbségek jogai.

Felszólalásukban a szervezet képviselői elmondták, bár Romániában biztosított a kisebbségek anyanyelvi oktatása, annak minősége gyakran elmarad az országos szinttől. Példaként említették a magyarul tanuló diákok idei képességvizsga eredményeit, amelyek – elsősorban az alacsony román nyelv és irodalom jegyek miatt – továbbra is elmaradnak az országos átlagtól. Ez is azt bizonyítja, hogy a hivatalos állami nyelv oktatásának módszertana nem megfelelő a kisebbségben élők számára. Egyrészt a módosított tanterv csak 7. osztályig van bevezetve, ahol viszont a diákok továbbra is nélkülözik a tankönyvek jelentős részét, köztük a román nyelv és irodalmat is. Másrészt a tanárok a módosított tantervvel sincsenek teljes mértékben megelégedve, véleményük szerint a módszertanban, valamint a tankönyvekben nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a kommunikációs készségek fejlesztésére.

Az egyesület munkatársai javaslataikban rámutattak arra, hogy a kisebbségi oktatás kérdése nem tekinthető megoldottnak pusztán azért, mert egy adott államban van lehetőségük az anyanyelvükön tanulni. Az oktatás minőségére is hangsúlyt kell fektetni, illetve biztosítani kell az ehhez szükséges feltételeket, másként a magyar diákok már hat évesen jelentős hátrányba kerülnek a román társaikhoz képest.

„Minden lehetőséget megragadunk, hogy elmondjuk a romániai magyarokat ért jogsértéseket, hátrányos megkülönböztetéseket. Ennek egy kiváló színtere az ENSZ kisebbségi fóruma is, ahova nem először tértünk vissza” – nyilatkozta Benkő Erika, a jogvédelmi szolgálat igazgatója.

(A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat sajtóirodája)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.