Felhívás!

Megmozgatjuk Európát!

Fordulat állt be a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott uniós polgári kezdeményezés ügyében Paolo Mengozzi főtanácsnok indítványának közzétételével. Az előzményekhez tartozik a székely közképviselet 2011. június 3-án meghozott döntése, amely kimondta: élni kíván az uniós szintű polgári kezdeményezés lehetőségével. Az SZNT Állandó Bizottsága egyhangú szavazással döntött a részletes indoklás tartalmáról 2012. augusztus 4-i makfalvi ülésén. 2013. július 25-én az Európai Bizottság elutasította a kezdeményezést. 2013. szeptember 26-án a Polgári Bizottság két tagja, Izsák Balázs és Dabis Attila megtámadta a határozatot az Európai Unió Törvényszékén. 2016. május 10-én a Törvényszék meghozta ítéletét, és ebben a Bizottság álláspontjának adott igazat. 2018. május 3-án a fellebbezés írásbeli szakasza lezárult, megtörtént a felek szóbeli meghallgatása, majd 2018. október 4-én az Európai Bíróság honlapján megjelent Paolo Mengozzi főtanácsnok indítványa az ítélethozatal előtt álló Európai Bíróság részére.
A dokumentumban a főtanácsnok azt indítványozza, hogy a Bíróság helyezze hatályon kívül az Európai Unió Törvényszékének 2016. május 10-i Izsák és Dabis kontra Bizottság ügyében meghozott ítéletét. Másrészt semmisítse meg az Európai Bizottság azon határozatát, amely elutasítja a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételét.
Az SZNT és európai szövetségesei már öt évvel ezelőtt is készen álltak az egymillió aláírás összegyűjtésére, ezt a folyamatot az Európai Bizottság jogi alap nélkül késleltette. A várható másodfokú ítélet és az ezt követő jogszerű bejegyzés után a szervezők össze fogják gyűjteni az egymillió aláírást Székelyföldért és Európa nemzeti régióiért.
Az SZNT sajtószolgálata

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.