Felhívás!

Kompromisszumok nélkül

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Tagozata csatlakozik a kar vezetőségének állásfoglalásához, és aggodalmát fejezi ki az oktatási minisztérium friss döntése miatt, amelynek következtében kizárólag romántanárok oktathatják a román nyelvet a kisebbségi elemi osztályokban. Úgy látjuk, hogy a döntés időzítése és megoldásai egyaránt elhibázottak, sokévi erőfeszítésnek az eredményeit és folytatását veszélyezteti, mivel:
1. nem előzte meg szakmai előkészítés, és nincs összhangban azokkal az eszközökkel, amelyek a kisebbségi oktatásban a román nyelv speciális, környezeti nyelvként való oktatását biztosítják;
2. diszkriminatív, hiszen a kisebbségi oktatás tanítóit kevésbé képzetteknek és rátermetteknek véli, mint a többségi oktatás hasonló szakembereit vagy romántanárait, és az előbbiektől szabályosan megszerzett jogokat von el;
3. olyan szakembereket bíz meg a román nyelv oktatásával, akiknek nincs sem a román mint környezeti nyelv, sem pedig az elemis diákok oktatására képzettségük.
Ezért szorgalmazzuk, hogy a magyar politikai érdekképviselet határozottan, kompromisszumok nélkül foglaljon állást ebben a kérdésben, és haladéktalanul, minél több adminisztratív és politikai eszközzel, belátható időn belül érje el a rendelkezés visszavonását, illetve nyerjen garanciákat arra is, hogy többé ilyen helyzet ne állhasson elő. A romániai magyar gyerekeknek elemi érdekük, hogy anyanyelvükön tanulhassanak, és ugyanakkor a román nyelvet is árnyaltan, hatékonyan, gyakorlatiasan tanulhassák.
Dr. T. Szabó Levente dékánhelyettes, a magyar tagozat vezetője,
dr. Benő Attila, a Magyar és Általános Nyelvészeti Intézet vezetője,
dr. Berszán István, a Magyar Irodalomtudományi Intézet vezetője,
dr. Szabó Árpád Töhötöm, a Magyar Néprajz és Antropológia Intézet vezetője

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.