Felhívás!

Kivizsgálás lesz érettségi ügyben

A tanügyminiszter 2010. évi 4799. számú rendeletének értelmében az első, valamint az újrajavítás utáni román érettségi jegyek közötti 1,50 pontnál nagyobb eltérések esetén a tanfelügyelőségek kivizsgálják a helyzetet, és fegyelmi eljárást indítanak a vétkes javítótanárok ellen. Ezen felül országos szinten is kivizsgálást indít, és felelősségre vonja a tanügyminisztérium azokat a vétkes tanárokat, akik az idei román érettségin nem megfelelően osztályoztak – áll Valentin Popa tanügyminiszter Benkő Erika képviselőhöz intézett válaszlevelében.
Az RMDSZ-es tisztségviselő még júliusban levelet írt az ügyben a tanügyminiszternek a megbotránkozott helyi szülők és tanárok megkeresésére, hiszen Kovászna megyében rengeteg megóvott román érettségi dolgozat esetében jelentős eltérések voltak a jegyek között.
A tanügyminiszter válaszlevelében az áll, hogy az Országos Érettségi Vizsgabizottság figyelembe vette a Kovászna megyei iskolahálózat specifikus jellegét, és ennek megfelelően döntött úgy, hogy Maros, illetve Szilágy megyében javítsák az érettségi dolgozatokat, ahol szintén vannak román és magyar tannyelvű iskolák is. A dolgozatokat pedig azon tanárok értékelhetik, akik részt vettek a tanügyminisztérium által szervezett képzéseken, és a korábbi vizsgaidőszakokban betartották a felmérés megszervezésére, lebonyolítására vonatkozó előírásokat. Őket pedig a megyei érettségi bizottság sorshúzás alapján választja ki a feladatra.
„Célunk, hogy megakadályozzuk az ideihez hasonló visszaéléseket a magyar diákokkal szemben. Az érettségi vizsga diákok ezreinek életét határozza meg, nem mindegy, milyen értékelést kapnak, így elfogadhatatlan, hogy 1, 2, de akár 4 jeggyel is alacsonyabb értékelést kapjon valaki tanári mulasztás miatt” – fogalmazott Benkő Erika képviselő.
(RMDSZ területi sajtóirodája)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.