Felhívás!

Kalotaszentkirályon táboroztak

A Communitas Alapítvány tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bölcs diák élménytábort, melyen a teljes tanévet felölelő verseny során a legjobban teljesítő csapatok vehettek részt. Az idei kalotaszentkirályi táborba tíz városból érkeztek csapatok: Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről, Csíkszeredából, Bukarestből, Kolozsvárról, Nagykárolyból, Nagyváradról, Szatmárnémetiből, Temesvárról és Tordáról.

A tábor szervezői gazdag programkínálattal várták a diákokat: előadásokkal, kreatív játékokkal, tematikus napokkal, körutakkal, túrákkal.  A tábor nyitónapján Molnár Galaczi Júlia, a Kolozsvári Református Kollégium angol szakos tanárnője tartott kommunikációs délutánt, majd Péter Mónika-Mária tanárnő tartott előadást az egyedi és különleges kalotaszegi régióról.

A tábor alatt a bölcs diákok Mákófalvára is ellátogattak, ahol kipróbálták a népi mesterségeket: a bútorfestést, bútorrestaurálást, bőrfeldolgozást, agyagozást. A tevékenységekből nem maradhatott ki a közkedvelt kürtőskalács készítése sem. A táborozókat dr. Kovács Gábor, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karának az adjunktusa és Tóth Zsejke-Réka, a BBTE Interdiszciplináris Bio-Nano Tudományok Intézetének kutatója vezette be a kémiai kísérletek rejtelmeibe. Egy faluportyát követően, ahol a diákok a helyi lakosokkal, szokásokkal, ételekkel ismerkedtek, dr. Markó Bálint a BBTE rektorhelyettese, a Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet oktatója tartott előadást Az ember evolúciója: zsákutcák és sikertörténetek címmel.

Következő nap dr. Silye Lóránd, a BBTE Geológiai Intézet Magyar Tagozatának oktatója tartott előadássorozatot, amelyen bemutatta Kalotaszentkirály természeti kincseit. A tábor ötödik napján egy hosszabb túra alatt a diákok meghódították a Vigyázó csúcsot, átsétáltak a Fehér Kövekhez és megtekintették a csodaszép Menyasszony-fátyla vízesést.

(Communitas-közlemény alapján)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.