Kalandtúra és életre való nevelés

A Turulmadár Ifjúsági Iroda kalandtúrára való felkészítő hétvégét szervezett október végén, a DofE (The Duke of Edinburgh’s International Award) program keretében. A kétnapos eseményen huszonegy mentorált, négy felvigyázó és hat mentor vett részt.

A tábor első napja ismerkedő játékesttel indult a bikfalvi Téglás Panzióban, a szombati napot pedig reggeli tornával indították a résztvevők. A délelőtt a kerékpártúrára való felkészülésről szólt, amelynek keretében a fiatalok megismerhették a túrához szükséges felszereléseket, a forgalomban történő helyes kerékpározás szabályait, a forgalmi rendet és jelzéseket. A délután folyamán a túrázás típusaival, a túrához szükséges felszereléssel, a túraútvonalak megtervezésével, valamint a sátorfelhúzás mikéntjével, térképolvasással és az iránytű használatával ismerkedtek.

A felkészítő hétvége zárónapján a Bikfalva térségében található egykori Csigavárhoz túráztak a résztvevők. A háromórás úton a fiatalok az előző napon elsajátított elméleti ismereteket hasznosították a gyakorlatban. A flórával és a faunával ismerkedtek, jártasságot szereztek a túraútvonalak jelzéseinek értelmezésében, nyomon követésében stb.

„Fontosnak tartom, hogy a fiatalok megismerjék a természeti környezetüket. Hogy miért? Mert életmódjukban kialakul a természet  felfedezése, megismerése, tisztelete és védelme, valamint az a felelősség, amely a környezeti károk megelőzésére való törekvésre és a természeti értékek óvására buzdítja őket” – nyilatkozta Máté János, a DofE program háromszéki koordinátora, hozzátéve, a kalandtúrára való elméleti és gyakorlati felkészülés mellett a fiatalok számára fontos a társaság is, hiszen a programnak köszönhetően akár életre szóló barátságok is köttetnek.

(sajtóközlemény)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.