Felhívás!

Jogos büntetés

Pénzbírságot szabott ki az Országos Diszkriminációellenes Tanács, és megállapította, hogy hátrányos megkülönböztetés történt a temesvári Pius Brînzeu Megyei Sürgősségi Kórházban a három kézdivásárhelyi sportoló esetében, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat közbenjárásának köszönhetőn.
A Tanács 2018.07.07.04/270-es döntése értelmében 2000 lejre bírságolta az egészségügyi intézményt, az ügyben érintett doktornőt figyelmeztetésben részesítette, és a kórházat felszólítja, hogy léptessék életbe a 2003. évi 43. törvény 6. és 8. cikkelyét, amelyek értelmében a páciensnek joga van tudni az egészségügyi állapotával kapcsolatos információkat, a vizsgálat eredményét, valamint az esettel járó potenciális veszélyeket és kockázatokat. Ugyanakkor a fent említett információkat tisztelettudóan kell a pácienssel közölni, a lehető legközérthetőbben, és abban az esetben, ha a beteg nem beszéli a román nyelvet, annak anyanyelvén kell ezt megtenni, vagy egy olyan nyelven, amit az illető ért.
Mint ismeretes, ez év februárjában egy kézdivásárhelyi kosárlabdacsapat három tagja lett diszkrimináció áldozata Temesváron, amikor sportorvosi felülvizsgálatra mentek. Három lány játékoskönyvéből hiányzott a sportorvos láttamozása, azt a temesvári sportklinikán próbálták pótolni. Az edző egy sportorvosnő segítségét kérte, aki kardiológushoz irányította. Az érintett kislány nem értette, mit mond neki az orvos, ezért utóbbi hétszer-nyolcszor behívta az edzőt tolmácsolni. Amikor a kislány kijött a rendelőből, edzője észrevette, hogy az orvos a kórlap hátoldalára azt írta: az a gyerek, aki nem beszél románul, ne utazzon a csapattal. Később a sportorvos is megjegyezte, illene tudni románul. Az edző szerint a megalázások a szállodában is folytatódtak, ahol szintén számon kérték, miért nem beszélnek folyékonyan románul a játékosok.
Mikó Imre Jogvédő Szolgálat

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.