Felhívás!

Igényelhető a magyar kormány családi támogatása

Az erdélyi magyar gyermekek számára is kérvényezhetők a Magyar Kormány támogatásai a Köldökzsinór programon keresztül. Az anyasági támogatás és a babakötvény az Eurotrans Alapítvány segítségével is igényelhető – hangsúlyozta Nagy Zoltán Levente, az Alapítvány elnöke.

Az anyasági támogatás keretében gyermekenként egyszeri 64.125 forint (jelenlegi árfolyam szerint 966 lej), ikertestvérek esetén gyermekenként 85.500 forint (jelenlegi árfolyam szerint 1288 lej) támogatás igényelhető. A kérelmet a gyermek születését követő hat hónapon belül lehet benyújtani. Minden, Románia területén élő, magyar állampolgársággal rendelkező gyermek édesanyja kérheti az anyasági támogatást. A kérelmező szülőnek nem kell magyar állampolgársággal rendelkeznie, illetve az apa jelenléte sem szükséges a támogatás igénylésekor.

A babakötvény keretén belül a Magyar Államkincstár egy számlát nyit a gyermek részére, amelyre 42.500 forintot helyez el. Ez évente kamatozik, így a megtakarítással majd a 18. évét betöltött gyermek rendelkezhet. A babakötvényt a 2017. június 30-a után született gyermekekre igényelheti a szülő vagy a gyermek törvényes képviselője. A támogatási adatlap mellett szükséges a gyermek magyar anyakönyvi kivonata és a kérelmező személyigazolványa vagy útlevele. Ha a gyermek még nem rendelkezik magyar anyakönyvi kivonattal, akkor a támogatási kérelem leadásakor az anyakönyvezési eljárás is elindul. A dokumentáció előkészítésében és a formanyomtatványok kitöltésében is segít az Eurotrans Alapítvány.

A Köldökzsinór program és a kérelmezési folyamat részleteit megtalálják az Eurotrans Alapítvány honlapján (www.eurotransalapitvany.ro), de az érdeklődők feltehetik kérdéseiket telefonon is (0364.410.097).

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.