Helyit az asztalra

Rövid ellátási láncok kialakítását célzó, a helyi piacok fejlesztését támogató együttműködésre nyert pályázati pénzt az AgroSIC Közösségek Közti Társulás hat partnerszervezettel közösen.

A Kovászna, Sepsiszentgyörgy és Mikóújfalu térségében helyi piacok kialakítását célzó projektnek az is része, hogy a helyi termékeket népszerűsítsék, a termelők és vásárlók közötti együttműködést támogassák.

– A helyi termék fő jellemzője, hogy a termelés, a feldolgozás, az értékesítés a lehető legközelebb van egymáshoz, tehát rövid az ellátási lánc, ugyanakkor a fogyasztó szempontjából bizalmi kérdés is – emelte ki Orbán Miklós, az AgroSIC igazgatója. – Háromszéken kiemelten támogatjuk az ilyen kezdeményezéseket, hiszen a helyi termékek előállításával hozzájárulunk a fenntartható, élhető vidéki környezethez. Az a célunk, hogy ne csak a megyében, de Brassó és Maros megyékben is láthatóvá tegyük helyi termékeinket, hiszen ez még mindig a rövid értékesítési lánc kategóriába esik, helyi vásárokon fogjuk bemutatni a partnerszervezetek termékeit, de ugyanakkor népszerűsítjük a médián keresztül is. Azért is fontos ez a pályázat, mert a termelőt úgy támogatjuk, hogy segítünk a termék jó hírét elvinni minél több helyre.

A pályázatot a 2014 – 2020 Országos Vidékfejlesztési Program finanszírozza, értéke 100 ezer euró. A projekt koordinátora az AgroSIC, partnerszervezetként a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület mellett egy rétyi kürtőskalácssütő vállalkozás, egy sepsiszentgyörgyi mézeskalács-készítéssel foglalkozó cég, egy sepsiszentgyörgyi pékség, egy kovásznai panzió és egy illyefalvi gazdaság vesz részt. 

Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.