Felhívás!

Felújítják a városi uszodát

A magas veszteségek miatt, a munkálatok kezdetéig már nem nyílik meg a Román Vilmos Uszoda, közölte a városháza. Az Oltmező utcában található városi uszoda és szabadidőközpont idén nagyszabású felújításon esik át, amely norvég alapokból nyert támogatással valósul meg.

Az uszoda működésével járó veszteségek nagyon magasak, ennek egyik oka, hogy a fűtést egy régi, nagy fogyasztású és alacsony hatásfokú központi fűtési rendszer biztosítja. Az épület nincs kellőképpen hőszigetelve, és a régi ablakok miatt a hőveszteség is nagyon magas. Továbbá, az öltözők állapota sem felel meg a jelenlegi szabványoknak, az elmúlt években elvégzett kisebb felújítási munkálatok pedig csak részben oldották meg a nagy úszómedence néhány problémáját.

A felsorolt okok miatt Sepsiszentgyörgy önkormányzata évek óta kompenzálja a jegyek árait, hozzájárul a költségekhez, viszont idővel ezek évről évre emelkedtek, idén a gáz- és villanyárak nagyfokú emelkedésével tetőztek. Az uszoda üzemeltetésének költségei jelenleg havonta megközelítőleg 240.000 lejre emelkednek, ami az idei évre 2,8 millió lejes becsült összköltséget jelent. Összehasonlításként, a sepsiszentgyörgyi lakosok által befizetett ingatlanadó összértéke évi 3,6 millió lej, melynek szinte a teljes összegét az uszoda működtetésére kellene fordítani.

A tavaly októberi számokat figyelembe véve kiderül, hogy amikor az uszoda 50 százalékos kapacitással működött, és naponta átlagosan 140 belépést jegyeztek, az önkormányzat költsége egy belépőjegyre számolva közel 50 lejt tett ki. Ilyen jelentős támogatás mellett is, a közüzemi számlák drágulása miatt az uszoda újranyitása esetén egy belépőjegy megközelítőleg 100 lejbe kerülne.

A tervezésre és kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárások a végéhez közelednek, a felújítási munkálatok várhatóan még ebben az évben elkezdődnek.

(városházi közlemény nyomán)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.