Értékeink négy határon át

Az általános iskolák 5–8. osztályos diákjainak Négy határon át címmel hirdet értékeink témában vetélkedőt a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság, közösen az Erdélyi Értéktár Bizottsággal, az NMI Művelődési Intézettel és a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal alapítóival.

Az Erdélyben, Muravidéken, Vajdaságban és Felvidéken megszervezendő interaktív, honismereti, többfordulós vetélkedő célja a helyi értékek megismertetése és őrzése, valamint az értéktárak bővítése. A kezdeményezők ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a megmérettetés által közelebb hozzák a Kárpát-medencei határon túli értékeket, emlékhelyeket, személyiségeket.

Szeretettel ajánlják ezt a versenyt a háromszéki diákoknak, hiszen az elmúlt években meghirdetett, magyarországi értéktáras vetélkedőkön is jól bizonyítottak, díjakat hoztak haza. Ugyanakkor legalább ennyire fontos, hogy az ilyen versenyeknek az adott településen közösségépítő jellege van, a gyerekek lelkesedése, kíváncsisága a helyi értékek iránt a felnőtteket is megmozgatja, elindítja az értékmentés, értékmegőrzés útján. A most meghirdetett vetélkedő attól is izgalmas, hogy Erdély mellett Muravidék, Vajdaság és Felvidék is részt vesz, tehát meg lehet ismerni ezeket a régiókat is.

A vetélkedőre háromfős, 5–8. osztályos diákcsapatok felkészítő tanáraikkal együtt jelentkezhetnek 2018. november 4-ig az alábbi linken: csemadok.sk/intezet/palyazati-felhivas/negy-hataron-at/felhivas. Az első fordulóban virtuális feladatlapot kapnak a diákok, a második fordulóban időkorlátos online kvíz-játék lesz, a harmadik forduló feladata csapatonként három helyi érték feldolgozása. A regionális döntőt 2019. február végén tartják, az áprilisi Kárpát-medencei döntőre (várhatóan lakiteleki helyszínnel) régiónként 2–3 csapat juthat tovább.

(Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.