Felhívás!

Díjátadó Szörcsén

Ex Libris Díjat nyújtanak át vasárnap, július 31-én Szörcse református templomában 12 órakor a Biró Gáspár Erika lelkésznő által tartandó istentisztelet keretében. A díjat az alapító, Gubcsi Lajos adja át Csíky Csengelének, az erdélyi Magyar Szülők Szövetsége elnökének, akit korábban színésznőként játszott szerepeiből ismert Erdély, Székelyföld magyarsága, néhány éve pedig harcos kiállással élére állt Marosvásárhelyen annak a mozgalomnak, amely megalkuvás nélkül megvédte a Római Katolikus Teológiai Líceumot. A katolikus gimnázium az erdélyi magyarság egyik legfontosabb lelki-szellemi ügye volt a múlt évtized végén.

Csíky Csengele édesanyja színésznő, édesapja zeneszerző, mai családjukhoz 6 gyermek tartozik, jómaga másfél évtizeden keresztül lépett színpadokra színésznőként. Tizenhat év után tanyára cserélte a színpadot, és ma több mint kétszáz állatról gondoskodik a családi gazdaságban. Közösségi elhivatottságáért ítéltük neki Gubcsi Lajos Ex Libris Díját, szavaiból idézünk:

„Nekem mindig – gyerekkoromban és a színházcsinálás során is – fontos volt a közösségépítés, annak a fejlesztése, a segítése, az itt maradás, a megmaradás. Amikor jogtalanság éri a közösséget, akkor van bennem egy ösztön, ami cselekvésre készet. Egy olyan hiánnyal szembesültünk, ami gyorsan pótolandó volt. Így született meg a szövetség, aminek köszönhetően megmentettünk egy megszűnésre ítélt iskolát, rögtön a legelején. Eget-földet megmozgattunk érte, nem adtuk fel. Mindeközben megtanultam az érdekérvényesítést, mert anélkül nem lehetett volna megoldani a problémát. Rengeteget dolgozunk, nagyon sok ügyünk van és mindig a közösség szolgálata a lényeg.” (Idézet Kuti Noémi 2021-es interjújából.)

Szörcsei Református Egyházközség

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.