Hirdetés
Hirdetés

Benkő Erika Brüsszelben

Az Egyetemes Emberi Jogok Nyilatkozatának 70 éves évfordulója kapcsán gyűlésezett az interparlamentáris emberjogi bizottság Brüsszelben, az Európai Parlamentben november 20-án. Az eseményen Benkő Erika, RMDSZ-es képviselő a kisebbségi jogok európai szintű szabályozásának szükségességére hívta fel a figyelmet.

Amikor emberi jogokról van szó, fontos közelebbről is megvizsgálni a kulturális jogokat, hiszen ezek az emberi jogok lényeges részét képezik, emelte ki Benkő Erika. „Sajnos, még az Európai Unión belül is vannak olyan közösségek, amelyek nehézségekbe ütköznek, amikor a kulturális és nyelvi jogaik bővítését célzó kezdeményezéseket indítanak. A romániai magyar kisebbség is egy ilyen közösség. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy bővítsük és a valósághoz igazítsuk a romániai törvényeket, hogy ezek közösségünk kulturális és nyelvi szükségleteit tükrözzék, különös tekintettel az oktatásra, valamint a nemzeti kisebbségek anyanyelvhasználatára az állami intézményekben, azokban a régiókban, ahol számottevő arányban élnek a nemzeti közösségek tagjai” – fogalmazott a parlamenti képviselő, akinek meglátása szerint egy közösség jóléte nagyban befolyásolja egy térség fejlődését, és ezáltal mindenképpen hozzájárul az EU-n belüli fenntartható fejlődéshez.
„Figyelembe véve, hogy a kulturális és nyelvi jogokkal kapcsolatban többféle eltérő megközelítés létezik Európában, illetve hatalmas különbségek vannak az egyes nemzeti kisebbségek helyzete között, azt gondolom, hogy kimondottan szükséges egy általános, széles körű és nyomatékosan kisebbségbarát európai szintű szabályozás létrejötte, amely hangsúlyosan és reálisan tükrözi az európai nemzeti közösségek helyzetét” – tette hozzá a képviselő.
Benkő Erika meggyőződése szerint európai norma szükséges a kisebbségi jogokat illetően, amelyet az EU-nak figyelembe kell vennie a jövőben.
(közlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük