Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Az utódlási nyugdíjról szóló igazolásokról

A 16 évnél idősebb, utódlásra jogosult gyermekek abban az esetben kapnak utódlási nyugdíjat, ha törvény szerint szervezett oktatási formában tanulnak –tanulási szinttől függetlenül – 26 éves korig.

A 2010/263-as törvény 114. cikkelye, mely az állami nyugdíjak egységes rendszerét tartalmazza a módosításokkal és kiegészítésekkel együtt, kimondja: azon gyermek esetében, aki utódlási nyugdíj kedvezményezettje, de nem bizonyítja tanulmányai folytatását, annak folyó év október 1-től felfüggesztik a nyugdíj kézbesítését. A 16 évnél idősebb, utódlásra jogosult gyermekeknek kötelessége bemutatni egy olyan bizonyítványt, amelyből kiderül, hogy a folyó iskolai évben törvénynek megfelelő tanulmányi formát folytat, a bizonylat benyújtási határideje szeptember 25-e.

Ugyanakkor megjegyezzük, mivel az egyetemi tanév október 1-jével kezdődik, és az utódló hallgatók, akik még nem töltötték be a 26 éves kort, szeptember 25-ig nem tudják bemutatni a tanulmányaik folytatásával kapcsolatos bizonyítékokat, a területi nyugdíjházak székhelyén kötelesek saját felelősségükre nyilatkozatot benyújtani ezzel kapcsolatban. Ha szeptember 25-ig nem nyújtják be a nyilatkozatot saját felelősségre a tanulmányaik folytatásáról, akkor az októberi nyugdíjat, az eljárásnak megfelelően, visszatartják.

Azok, akik benyújtják a nyilatkozatot, október 25-ig kötelesek a területi nyugdíjházaknál bemutatni a bizonyítványt eredetiben vagy másolatban, esetleg elektronikus formában (comunicare.covasna@cnpp.ro), amelyből kiderül, hogy a folyó tanévben a törvény szerint megszervezett felsőoktatási formát követnek. Abban az esetben, ha a tanúsítványt nem tesznek eleget ennek október 25-ig, a novemberi utódlási nyugdíjat visszatartják.

Kovászna Megyei Nyugdíjpénztár

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.