Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Az erdélyi magyar vállalkozások sikere Románia érdeke is

A világjárvány, valamint az ukrajnai háború és a szankciós politika által alakított gazdasági helyzet Kárpát-medencei és erdélyi sajátosságairól tartott sajtótájékoztatót Kolozsváron Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő (Fidesz), az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési Bizottságának alelnöke, a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártjának elnöke és Mátis Jenő, az Erdélyi Vállalkozásfejlesztési Egyesület (EVE) elnöke.

A sajtótájékoztató elején Mátis Jenő röviden ismertette az általa képviselt egyesületet, valamint az ahhoz kapcsolódó Mikrohitelező Társaságot, kijelentve: tevékenységük legfőbb célja az erdélyi magyar vállalkozások mikrohitelekkel történő megsegítése. A kezdeményezés sikerét jelzi, hogy 2000-től napjainkig több mint 750 vállalkozás esetében nyújtottak – kedvező feltételek mellett – mikrohitelt, a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Alapítvány pénzügyi részvénytársaságának mikrohitel-ajánlata pedig az egyik legkedvezményesebb a romániai hitelpiacon.

A magyarországi és erdélyi gazdasági helyzet elemzése kapcsán Szatmáry Kristóf elmondta: soha nem látott kihívások előtt áll a hazai és anyaországi vállalkozói szektor. „Jelenleg az úgynevezett hét szűk esztendő második évének végén járunk, és csak remélni tudjuk, hogy nem kell kitöltenünk mind a hét esztendőt. Majd csak a 2023-as év első negyedévében derül ki, hogy ez a gazdasági értelembe vett vihar kikerül-e bennünket, vagy éreztetni fogja negatív hatásait” – mondta a politikus.

A sajtótájékoztató zárásaként Szatmáry Kristóf megjegyezte: noha a történelmi sajátosságokból adódóan mindig is lesz egy bizonyos fokú féltékenység a magyar gazdasági térnyeréssel szemben, az utóbbi időben mégis kedvező irányú fejlődés tapasztalható a román–magyar gazdasági együttműködés terén.

(EVE-közlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük