Az adat az új nyersarany Székelyföldön is

Az adat az új nyersarany Székelyföldön is Közérdekű

A digitális világtérkép és Erdély különböző pontjairól érkeztek és jelentkeztek be elismert szakemberek, felsővezetők és kutatók a Digitális Székelyföld Konferencia hatodik kiadására, amelynek idén Székelyudvarhely adott otthont október 17-19. között. A szervezők bejelentették jövőre is székelyföldi városba látogat a konferencia, ezúttal új formában.

Bihari Béla, az IT Plus Cluster elnöke elmondta: –idén az adatvédelem és a székelyföldi adatgazdaság kiépítésének fontosságát hangsúlyozta a konferencia. A kiberbiztonság és az adatvédelem versenyképességi kérdés és erre itthon is figyelmet kell fordítani. Erdélyben az orrunk előtt hevernek azok az értékes információk, amelyek által Székelyföld felkerülhet a digitális világtérképre. A konferencia egyre több érdeklődőt vonz be és ennek a hozadéka üzletgenerálás, tudásmegosztás Székelyföldön. Bebizonyosodott, hogy a résztvevők, digitális szakemberek, felsővezetők és fejlesztők egyaránt fontosnak tartják, hogy digitalizációról beszéljünk, keressük a kapcsolatokat és az együtt dolgozás lehetőségét Székelyföld fejlesztése érdekében. A cél továbbra is az önkormányzati, a privát, a vállalkozói és az oktatási szférát összehozni egy közös zászló alá. És ez nem más, mint Székelyföld digitalizációja –hangsúlyozta Bihari, a szervezők nevében bejelentette, jövőre újra egy székelyföldi városba tervezik a konferenciát, új koncepcióval.

A három nap alatt több mint 60 hazai és külföldi előadó, felsővezető hozta Székelyudvarhelyre a digitalizáció jó példáit és innovatív megoldásait. A vállalkozások is nagyobb teret kaptak ebben az évben, helyi és külföldi felsővezetők osztották meg tapasztalataikat, akik egyértelműen kimondták, hogy a digitalizációra szükség van, elkerülhetetlen a fejlődés és a versenyképesség érdekében. A délelőtti plenáris előadásokat követően d!Polgik, okos városok és fejlesztők, d!vállalkozók, oktatók és kutatók bemutatóin,  valamint szakmai beszélgetéseken vehettek részt az érdeklődők. A 6. Digitális Székelyföld Konferenciának Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, a Tamási Áron Gimnázium, és a Városi Könyvtár adott otthont.

Rácz Attila, az IT Plus Cluster alelnöke elmondta: –jövőre egy újragondolt és több területet érintő konferencia tér vissza. Szeretnénk megszólítani az önkormányzatok felsővezetőit, a döntéshozókat is. Nagyon sok vállalkozó van, fiatal innovátor, akik idén is bemutatkoztak, és szívesen bekapcsolódnának Székelyföld fejlesztésébe, akár önkormányzati rendszerek, smart city projektek által és erre szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni.

Simon Károly, a U-Hub koordinátora és a Digitális Székelyföld társszervezője sikerként értékelte a konferenciát, elmondása szerint évről évre több az érdeklődő, főleg a fiatalok körében: –Erdély szinten jó minőségű a felsőoktatási informatikai képzés, de sajnos egyre kevesebb az oktató, és óriási problémát jelent a humánerőforrás utánpótlás. Az oktatási rendszerben is elindulni látszik egy digitalizációs folyamat, de ezt fel kellene gyorsítani és jól kidolgozott programok mentén kellene megvalósítani. Ilyen szempontból még nagyon sok a hiányosság, a tennivaló, és ezért is tudatosítani kell az emberekben a technológiai fejlődés, a digitalizáció fontosságát, amire a konferencia egy jó lehetőséget teremt.” –hangsúlyozta Simon.

Palkovics László, Magyarország innovációs és technológiai minisztere és a konferencia fővédnöke köszöntőjét Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja adta át, elmondta: a régió jövőjének szempontjából rendkívül fontosnak tartja azt az ágazatot és azt a tevékenységet, amelyet az IT Plus Cluster évek óta képvisel. –„Mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy az innováció alapképesség legyen gazdaságunkban, hogy a digitalizáció élvonalába kerüljünk, hogy a negyedik ipari forradalom, amelyet intelligens, döntésképes robotok jellemeznek ne sodorjon el bennünket, hanem annak élére, vagy legalább derékhadára tudjunk állni. Úgy gondolom, a magyar, a székely embereknek megvan a kellő útmutatásuk és belső adottságuk minderre” –hangsúlyozta Tóth László.

Az előadásokról készült videók és fotók elérhetőek a Digitális Székelyföld Facebook oldalán és hamarosan a www.digitalisszegeklyfold.ro oldalon is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.