Felhívás!

Abszurd helyzet

A www.hirmondo.ro honlapon megjelent, a rétyi gyárban történt ellenőrzésről szóló cikk kapcsán a Holzindustrie Schweighofer (HS) nyomatékosítja, hogy a cég modern, lézeren alapuló mérési eszközöket használ, amelyeket a Romániai Szabványosító Hivatal hagyott jóvá, és az Országos Metrológiai Intézet hitelesített. Ezek a műszerek pontosabb mérési eredményeket nyújtanak, mint a beszállítók által az erdőben használt kézi mérések. Az utóbbiak pontatlanok (de törvényesek), és fel vannak tüntetve a szállítóleveleken. A különböző mérési eredményeknek köszönhetően keletkezett eltérések szabályosak és helyesek, ahogy azt a nemzetközi gyakorlatban a tudományos kutatások igazolják. Ennek következtében a HS fenntartja álláspontját, miszerint a Romániai Szabványosító Hivatal által jóváhagyott és hitelesített mérési módszerek helyesek, és nem büntethetők az ebből adódó eltérések.

A cég standard eljárási módszere során a gyárban elkülöníti az elektronikus mérési módszerből adódó faanyag többletkülönbséget, félreteszi, és értesíti a hatóságokat. Ez a procedúra a cégnek vissza nem téríthető anyagi erőfeszítés jelent, ami magába foglalja a feldolgozási folyamaton kívüli rakódási költséget, olyan áru miatt, ami nem is az övé, és nem is vett át. Sőt, a vállalat minden ilyen esetben értesíti az erdőfelügyelőséget.

Az eladásra szánt farönköket erdészetben használt tolómércével mérik meg a rakódás helyszínén, és a célállomáson is ugyanez történik, csak elektromos mérőműszerrel. A két eltérő mérési módszernek köszönhető a kapott többletkülönbség, amely néha a jelenlegi törvények által elfogadott tűréshatáron kívül esik. Ez „rendszeren kívüli” famennyiséget eredményez, amely, még ha le is jelentik a hatóságoknak, abban a kellemetlen helyzetbe hozza a piaci szereplőket, hogy büntethetők lehetnek.

Holzindustrie Schweighofer-közlemény

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.