Hirdetés
Hirdetés

A társadalombiztosítási régiség megvásárlása

A társadalombiztosítási régiség megvásárlása Közérdekű

A társadalombiztosítási régiség megvásárlásáról tett közzé közleményt az Országos Köznyugdíj-pénztár.

Hirdetés
Hirdetés

Eszerint az eljárás a következő:

 1. 2020.09.28-án életbe lépett az 163/2020-es számú Sürgősségi Kormányrendelet, amellyel, legfeljebb 6 évre, egy biztosítási szerződés alapján szabályozva van egy visszamenőleges társadalombiztosítás lehetősége.

Egy ilyen társadalombiztosítási szerződés megkötése csak a 2020.09.28-2021.08.31. közötti időintervallumban kérelmezhető. A 6 éves időszak alatt egy vagy több, folytonos vagy szétszórt időintervallumra kérelmezhető a biztosítás.

 1. Ezen normatíva alapján a társadalombiztosítási szerződés bármely személy által megköthető – függetlenül ennek állampolgárságától – abban az esetben, ha halmozottan teljesítik a következő feltételeket:

– nincs nyugdíjas minősége a társadalombiztosítás megkötése pillanatában;

– számára nem jött létre hozzájárulási időszak vagy asszimilált hozzájárulási időszak az állami nyugdíjrendszerben vagy egyéb biztosítási rendszerben, amely nem integrált ezzel az országban, a tagországokban vagy az EU-ban vagy egyéb államban, amellyel Románia nemzetközi jogi eszközöket használ fel a társadalmi biztonság  területén (abban az időszakban, amelyre a biztosítás kérvényezve van);

– nem volt biztosítási kötelezettsége az állami nyugdíjrendszerben arra az idő intervallumra, amelyre egy ilyen biztosítást kérvényeznek.

 1. A társadalombiztosítási szerződés csak abban az esetben köthető meg, ha a korhatár nyugdíjat akarják megkapni és csakis előzetes időszakokra. Azon időintervallumok, amelyekre megköthető a szerződés azok az időszakok, amelyek a 18 éves kor betöltése között és a standard nyugdíj kor betöltése között van.

A társadalombiztosítási szerződés az érdekelt személy között, vagy esetenként ennek speciális meghatalmazással kijelölt meghatalmazottja és az érdekelt személy, vagy esetenként a meghatalmazottja területileg – a lakcímnek vagy tartózkodási helynek megfelelő – kompetens nyugdíjház közt kötődik meg. (Részletek honlapunk weboldalán.)

 1. A biztosítási szerződés megkötéséhez – esetenként –szükséges iratok:

 annak a személynek a személyi azonosító irata – eredetiben és másolatban, aki a biztosítás haszonélvezője, illetve a felhatalmazottjának;

– saját felelősségi nyilatkozat;

– speciális, törvénynek megfelelő módon hitelesített meghatalmazás, amelynek – kifejezett módon – tartalmaznia kell a meghatalmazó és meghatalmazott azonosítási adatait, azaz: családi és keresztneve, születési dátum, lakcíme és CNP [személyi azonosítószám].

A meghatalmazás tárgya a meghatalmazott felhatalmazása annak érdekében, hogy megkösse a társadalombiztosítási szerződést, mint ahogyan az a 163/2020-es számú OUG-ban [Sürgősségi Kormányrendelet] elő van írva annak a személynek a nevében, aki a biztosítás haszonélvezője lesz, ugyanakkor aki kifizeti azt a társadalombiztosítási hozzájárulást, amellyel a biztosított személy tartozik.

 1. A társadalombiztosítási hozzájárulás kiszámításának alapja, valamit az a biztosított jövedelem, amely után fizetni kell azt a társadalmi biztosítási hozzájárulást, amely a társadalombiztosítási szerződésben fel van tüntetve az által a személy által van kiválasztva, aki megköti a szerződést,és nem lehet kisebb mint a garantáltan kifizetett országos  bruttó minimálbér (amely a társadalombiztosítási szerződés megkötésekor érvényes).

A 2020-as évre a garantáltan kifizetett országos bruttó minimálbér, amelyet a tartózott társadalombiztosítás kiszámításakor használnak fel 2230 lej.

Az a társadalombiztosítási hányad, amelyet a 163/2020-es számú OUG [Sürgősségi Kormányrendelet] III. cikkelye (2) bekezdése ír elő a 2020-as évre 25%, ez azt jelenti, hogy a havi minimális kifizetési összeg 558 lej.  

!! Abban az esetben, ha azon időszakban, amelyre a 163/2020-es számú OUG [Sürgősségi Kormányrendelet] alkalmazva van a garantáltan kifizetett országos bruttó minimálbér, vagy a társadalombiztosítási hányad módosul, a folyamatban levő biztosítási szerződések nem lesznek érintve.

A két új változó csak azon esetekben lesz felhasználva, amelyekben a megkötött társadalombiztosítási szerződések kezdete egybeesik azon normatíva életbe lépésével, amely módosítja ezen változókat.

 1. Az az összeg, amelynek címe tartozott társadalombiztosítási hozzájárulás (a társadalombiztosítási szerződés alapján) egy vagy több havi részletben fizethető ki, anélkül, hogy a2021.08.31-es időpontot meghaladnák.

A hozzájárulás kifizetése bármely, törvény által előírt kifizetési módozatban létrejöhet, beleértve a készpénzes módozatot is, a territoriális nyugdíjbiztosítási pénztár pénztárában, a Trezoreria Statului-nál [Államkincstár] a territoriális nyugdíjbiztosítási pénztár részére megnyitott számlára.

 1. A 163/2020-es számú OUG [Sürgősségi Kormányrendelet] feltételei alatt megkötött társadalombiztosítási szerződésnek megszűnik az alkalmazhatósága azon az időpontban, amelynél a szerződtetett társadalombiztosítási hozzájárulás teljességében ki van fizetve.

Abban az esetben, amikor 2021.08.31-én a tartozott társadalombiztosítási hozzájárulás nincs teljességében kifizetve, a hozzájárulási időszak megfelelő lesz az elvégzett kifizetésekkel.

A társadalombiztosítási szerződés alkalmazhatóságának megszűnte után nem lehet ehhez kiegészítő iratot megkötni.

Abban az esetben, ha a társadalombiztosítási szerződés alkalmazhatóságának megszűnte után az érdekelt személy biztosítani akarja magát a 163/2020-es számú OUG [Sürgősségi Kormányrendelet] feltételei alatt egy újabb időszakra, egy újabb társadalombiztosítási szerződést köthet meg azzal a feltétellel, hogy a két szerződésben felhalmozott társadalombiztosítási időszakok nem haladhatják meg a 6 évet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. október 12., 19:19
  ÉRTÉKELÉS: 4

  AKIK 90 ÓTA A MARKUKAT TARTJÁK AZOKKAL MI LESZ?!

  1 általán nem helyénvaló,hogy a munkás csengesse ki a szocsiját majd a nyögdíjját 1 ilyen idióta herének!!!!!