Felhívás!

A szigorítások magyarázata

Marcel Vela belügyminiszter azt nyilatkozta, a koronavírus-járvány lassítására, megfékezésére tervezett hatósági lépések részeként elvileg elegendőnek kellett volna lennie a szükségállapot kihirdetésének.

A fokozott szigorítást – az egy héttel későbbi katonai rendeletet és alkalmazását – egyfelől a járványhelyzet súlyosbodása indokolja, másfelől pedig az, hogy a szükségállapot előírásait nem vette komolyan mindenki, sokan közömbösek maradtak, sőt, az internetes közösségi oldalakon sokan tréfálkoztak és a román hatóságokat gúnyolták.

A belügyminiszter felhívta a figyelmet, a kijárási tilalom alóli kivételeket igazoló nyilatkozatok (kitölthető formanyomtatványok) adatait a hatóságok könnyen ellenőrizhetik, és pénzbírságot kockáztat, aki felületességből vagy megtévesztő szándékkal ír hamis adatokat a nyomtatványra. Azok a tömbházlakók, akik a lakásban tartott kutyájukat viszik sétáltatni, nem kell nyilatkozatot felmutatniuk, de a hatóságok igazoltathatják a gazdit, éppen ezért ajánlatos, ha nem távolodnak el a lakhelyüktől, lakókörzetükből, mondotta a miniszter.

Ide kapcsolódó hír, hogy számos önkormányzat a nyilatkozathoz kellő formanyomtatványokat bocsátott a lakosság rendelkezésére, mert sokak számára általában is nehézséget okozna ilyesmit a hatóságok honlapjairól letölteni, kinyomtatni, a szükségállapot és katonai rendelet okán pedig szintén  nehéz a szolgáltatóknál (pl. másolóirodák) megoldani.

(bl)
 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 25., 21:00
  ÉRTÉKELÉS: 12

  A sok hazajövőt kellett volna komolyabban venni és első perctől ahogy beléptek az országba karanténba zárni.Nem nyilatkozatok kellettek volna hanem konkrét lépések.Nem utána kellett volna keressék ki hova merre lett el és akkor talán egyes rendőrök sem háborodtak volna föl amikor túl sokan hívták hogy ez meg amaz sétál összevissza pedig ne honnan jött haza.A teljes tilalomra nincsenek felkészülve mert először azt mondják ne halmozd az ételt aztán azt, hogy ne menj ki vagy ne távolodj el messze.Most kérdem én melyiket kell betartani? Falun ahol esetleg csak egy üzlet van és ennek is árai a csillagokat súrolják vagy éppen nincs az ami nekem kell, legyen egy banális WC papír akkor mit teszek? Ne használjak készpénzt, rendben, de falun ahol nem lehet bankkártyával fizetni ott mit teszek? Felíratom esetleg az adós füzetbe ami sok helyen megtalálható? A pénzem mellett? Ha nem mehetek el a városba mert messze esik, hogy fogom kivenni a nyugdíjat vagy fizetést ha még kapok?Legtöbb faluban nincs bankautomata.Aztán ugye vannak az idősek, akiket most térképeznek fel, amíg a névsor elkészül és esetleg kerül egy önkéntes aki segítsen, azért falun elég szűk az önkéntesek száma, addig mit csinál ha valamire szüksége van? Meg kell oldja valahogy.És félek arról beszélni, hogy mi lesz azaz mit fog tenni az a sok hazajövő akiknek semmi tartaléka nincs és nem mehet vissza az idénymunkára,Németország már bejelentette nem engedi be őket.A legtöbb faluban van egy két három rendőr, egy fölösleges faluőr, de a rendőr vagy nem lakik a faluban vagy több más falu tartozik a körzetéhez.Már hallottam olyan véleményt is, hogy két hetet mindenki kibír étlen.De azért egy amúgy is nélkülöző gyereknek azt mondani fiam két hétig nem kapsz kenyeret abszurd a 21.században még járvány idején is. Jó kellenek a szigorítások egyetértek velük csak szerintem elég sok mindenre nem adnak magyarázatot.

 • User
  Dátum: 2020. március 26., 7:04
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Sajnos nem ket het lesz az otthonules hanem jo par honap. Ezt mar a tegnap latolgattak, hogy husvet korul vagy talan majus elseje korul eri el a csucsidoszakat ez a hitvany jarvany .