Felhívás!

A pedagógusszövetség állásfoglalása

Az iskolai jelenléti oktatás 2021. november 8-i kezdettel történő újrakezdésének feltételeit érintően a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége a következő állásfoglalást fogalmazza meg:

(…) Annak ellenére, hogy szövetségünk a járvány legyőzésének egyedüli hatékony eszközének a védőoltás felvételét tartja, aggasztónak és hátrányosan megkülönböztető jellegűnek ítéljük meg a fentiek szellemében azt, hogy az iskolai oktatás újrakezdésének egyedüli feltételeként az iskolai személyzet beoltottsági arányát határozták meg. Nem tartjuk a közös teherviselés elvének szelleméhez méltónak azt, hogy a pedagógusok csoportja az egyedüli szakmai-társadalmi kategória, amely esetében alkalmaznak jogi eszközöket az oltakozási kedv növelése érdekében. Úgy gondoljuk, hogy ezzel a döntéssel elsősorban nem az beoltottsági arány növekedését váltják ki, hanem tovább mélyítik azt a szakadékot, amely a pedagógusok társadalmi megbecsülése terén keletkezett a világjárvány beköszöntétől kezdődően. Értékelésünkben az intézkedés továbbra is a hátrányos közösségekben működő, főként vidéki iskolákra, illetve a napköziotthonok működésére (ezáltal számos kisgyermekes család életére) gyakorol rendkívüli mértékben kedvezőtlen hatást, ahol az online oktatás megszervezésének feltételei nem biztosítottak, vagy ez az oktatási forma nem alkalmazható hatékonyan. Számos olyan helyzet alakult így ki, hogy az alacsony fertőzöttségi arányú (2 ezrelék alatti) településeken a tanintézményi beoltottsági arány miatt kell online oktatást elrendelni olyan körülmények között, hogy nem adottak az online oktatás megfelelő anyagi vagy infrastrukturális feltételei.

(…) Az RMPSZ szorgalmazza olyan intézkedések kidolgozását és érvénybeléptetését, amelyek hatékonyabb módon, a teljes társadalomra alkalmazott, következetes módszerekkel, a pontos és helyes felvilágosítás eszközeivel járulnak hozzá az oltottsági arány növekedéséhez mind a tanszemélyzet, mind a diákok és családjaik, illetve minden szakmai-társadalmi csoport esetében. (…)

RMPSZ Országos Elnöksége

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.