Felhívás!

A nemzetpolitika sikere

Örömmel és megelégedéssel üdvözöljük, hogy a Nemzet Házában egy székelyföldi kezdeményezés kapcsán – a kohéziós politika a nemzeti régiók védelmében című polgári kezdeményezés támogatásával – megvalósult a nemzeti egység. Azzal, hogy az Országgyűlés határozatban biztosította támogatásáról a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) polgári kezdeményezését, és tette ezt a jelen lévő képviselők egyhangú szavazatával, a közvetlen támogatáson túl azt is jelenti, hogy egy fontos ügyben nemzeti konszenzus alakult ki. Külön szimbolikus jelentőséggel bír, hogy a támogatás a trianoni diktátum századik évfordulóján, az összetartozás évében valósul meg, ráadásul a kommunizmus áldozatainak emléknapján. Jelezve azt, hogy a nemzet egységét nem törték meg az elmúlt évszázad történelmi viharai.

A kezdeményezés ugyanis már önmagában az európai nemzeti mozgalmak tekintetében mérföldkő lehet. Határozatával a magyar országgyűlés azt az elvet támogatta, amely elismeri az állam nélküli vagy/és más állam területén, relatív többségben élő nemzeti közösségek önrendelkezéshez való jogát, hogy megvédjék identitásukat, a fejlesztési politikák alanyai legyenek, s ezáltal az Európai Unió egyik alapelve, az alapszerződésben is rögzített etnikai sokszínűség védelme valósuljon meg. Ráadásul ez a mozgalom egy olyan, a közvetlen demokráciára épülő intézmény keretében bontakozhat ki, mint a nemrég életre hívott polgári kezdeményezések rendszere.

Még két hónap áll rendelkezésünkre, hogy a polgári kezdeményezések sikerének egyik alapfeltételét, a legkevesebb egymillió támogató aláírást összegyűjtsük. Az országgyűlési határozat újabb lendületet ad ennek a folyamatnak, de szükséges az is, hogy a kinyilatkoztatáson túl minden politikai szereplő, országos vagy helyi elöljáró, civil szervezet és egyház – mint ahogyan ezt már sokan megtették – tevőlegesen is bekapcsolódjon az aláírásgyűjtésbe.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.