Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Zsúfoltak a temetők

Az erdélyi és a partiumi városok többségében zsúfoltak, beteltek a temetők, az önkormányzatok keresik a megoldásokat, hogy új helyszíneket azonosítsanak be, ahol biztosítani tudják a végső nyugvóhelyet. Ott is fontolgatják, hogy a városrendezési stratégiákban helyet kapnak sírkertek, ahol néhány évre még biztosítva vannak a temetkezési helyek.

Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszentgyörgy önkormányzata éppen a napokban fogadta el az új övezeti városrendezési tervet, amely egy új köztemető létesítését is magában foglalja.

Tóth-Birtan Csaba alpolgármester elmondta, a köztemetőben van egy sarok, ahol még ki lehet alakítani új sírhelyeket, de mindenképpen szükség van egy új sírkert létesítésére. A városvezetés a köztemetővel szemben levő, használaton kívül helyezett katonai lőtér területén szerette volna bővíteni a sírkertet, de azt nem sikerült megszerezni a honvédelmi minisztériumtól. Az elmúlt években magánszemélyektől vásárolták fel a szomszédos területeket, de mindegyiket nem adták el, így a régi temetőt nem lehet bővíteni, a szomszédságában egy újat alakítanak ki.

Elfogadták a rendezési tervet, pontosan megjelölve a sétányok, a ravatalozó, a kolumbárium helyét – abban bíznak, ez alapján már el lehet indítani az engedélyeztetést. Ha ez nem lehetséges, akkor elkészíttetik a műszaki terveket, de már jövő év közepén mindenképp megnyitják az új temetőt. Oda vezető utat is építenek, és parkolóhelyeket alakítanak ki, részletezte az alpolgármester.

Kézdivásárhelyen is zsúfolt a katolikus temető, a két református sírkertben valamivel jobb a helyzet. Az egyházak ugyanakkor még nem kértek bővítésre segítséget az önkormányzattól. Bokor Tibor polgármester elmondta, nem tudnak területet kijelölni erre a célra, hiszen minden talpalatnyi szabad területet visszaszolgáltattak az egykori tulajdonosoknak. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük