Zsúfoltabb idény

Július végén számolt be a Kovászna megyei katasztrófavédelmi felügyelőség vezetősége féléves munkájukról. Kiderült, az elmúlt esztendőhöz képest csupán a tarlótüzek fogyatkoztak, a többi „fronton” zsúfoltabb idényt, a sürgősségi eseteknél átlag 13,3 %-os növekedést jegyeztek a statisztikában.
Míg tavaly ugyanebben a periódusban 1411 sürgősségi esetnél vetették be az egyenruhásokat, addig idénre ez a szám 1628-ra emelkedett, de a különféle eseményeken való részvétel is 1652-ről 1974-re nőtt. Mint minden évben, a statisztikát idén is a rohammentősök (SMURD) tevékenysége gyarapította jelentősen: nem kevesebb mint 1418 küldetésen vettek részt a „piros autósok” (tavaly ez a szám 1253-ra volt tehető).
A tűzesetek száma is növekedett 56-ről 65-re, egyedül a tarlótüzek száma csökkent 26-ról 15-re, ám ehhez jelentősen hozzájárult az eddigi esős időjárás. A heves esőzések miatt viszont az áradások okoztak fejtörést az életmentőknek: március 13–17. között 31 településen akadt dolguk, június 29–július 3-a között pedig 27 településen ténykedtek éjjel-nappal.
A legtöbb tűzesetet januárban (16), áprilisban (14), illetve májusban (14) jegyezték, a szerencsétlenségeket leginkább (24 alkalommal) a meghibásodott áramvezetékek okozták, ezt követte a nem megfelelőképpen kipucolt, gyúlékony anyaghoz túl közel lévő, meghibásodott kémények által okozott incidensek száma (11).
A rohammentősök különféle traumák, törések, ficamok miatt szálltak a legtöbbször terepre (448), ezek mellett mérgezések miatt is 172 alkalommal kérték a segítségüket. Az említett periódusban tíz beteget találtak holtan a riasztást követően: a piros mentőautót a legtöbbször januárban (263), márciusban (244) és júniusban (243) kellett bevetni. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.