A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Zelegor szomszédok

Zelegor szomszédok Kovászna megye

Nem túl gyakori mifelénk a csendháborítás miatti jelentgetés – állítják azok a polgármesteri hivatalt, közösségi rendőrséget képviselő személyek, akiket a szenátusban frissen megszavazott, ezt a jelenséget is érintő törvénytervezet kapcsán megkérdeztünk.
A sepsiszentgyörgyi önkormányzat lakótársulásokkal kapcsolatot tartó irodájában beszélgettünk Ördög Klára irodavezetővel: elmondása szerint nála nem sokan jelentgetnek, inkább a lakókhoz közelebb levő tömbházfelelőst keresik meg. Évi 3-4-szer fordulnak hozzá, néha csak azért, hogy elkérjék a csendórákra vonatkozó városi tanácshatározatot, hogy azt betű szerint alkalmazzák. A 2002/9-es határozat alapján munkanapokon és szombaton 15–17 és 22–08 óra között, vasárnap 14–18 és 20–08 óra között kell csendet tartani. Nekik nincs más „fegyverük” a „zelegorkodók” ellen, mint a felszólítás, ilyen esetekben a közösségi rendőrségnek van joga határozottabban fellépni, illetve 500–1500 lej közötti összeggel büntetni.
– Legtöbbször lakásfelújítás miatti munkálatok, illetve a zene bömböltetése miatt jelentik a szomszédok egymást havonta egyszer-kétszer, nyáron kicsit gyakrabban, mint télen – mondta Hadnagy István is, a közösségi rendőrség vezetője. – Általában működik az a gyakorlat, hogy aki nagyobb zajjal járó szerelésbe, felújításba kezd egy lakásban, megbeszéli a szomszédokkal, türelmüket kéri meghatározott időre. Viszont az is előfordult, hogy gyermeksírás miatt hívtak ki, de akkor megmagyaráztuk az illetőnek, hogy ez nem tartozik a csendháborítás fogalomkörébe.
A jegyzőkönyv kiállítása után 99%-ban megszűnik a konfliktusforrás, ha valós is a panasz. Ha nem, visszatérnek, és magasabb büntetést rónak ki, magyarázta a közösségi rendőrség vezetője.
A Csíki negyedi Otthon sétány 27-es tömbházában, ahol harmadosztályú garzonlakások vannak, a lakók évek óta ablakba kitett hangszórókból áradó zenével szórakoztatják a környező blokkok lakóit, akiknek a helyi rendőrségnél letett panaszára az a válasz született, hogy „nem megalapozott”.
– Személyijük nincs, lakodalomra készülnek a zenészek, gyakorolnak – mondták egyszer a kihívott rendőröknek, akik ezután békén hagyták őket, hiszen „nekik is meg kell élni valamiből.” Olyan lakókról van szó, akik a szemetet is nagyvonalúan a folyosó végén levő ablakon dobják ki – mondja Fröchlich Sarolta, az illető tömbház adminisztrátora. Ezen eseten kívül azonban csak évi 5-6 reklamáció fut be a város több lakótársulásáért felelős gondnokhoz, aki úgy látja, „a rendeletet eddig sem tartották be, mindenki akkor dolgozik, amikor tud.”
Az új törvénytervezetben az szerepel, hogy azokban az órákban, amikor a jelenlegi szabályozás szerint még szabad hangoskodni, a zajszint nem haladhatja meg a 35 decibelt, a csendórákban (14-16 , illetve 23 és reggel 7 óra között) a 30 decibelt. Ha a törvény életbe lép, akkor Hadnagy István szerint vélhetően felszerelik őket zajszintmérő műszerekkel is. A tervezetből kikerült az a passzus, mely szerint 3 hónaptól 2 évig terjedő börtönnel is sújtható lett volna a notórius hangoskodó szomszéd. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. március 13., 9:17
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Nem gyakoriak mivel itt az emberek beleértve jómagam is, szinte szégyellünk odamenni a szomszédhoz és megmondani, hogy ne zavarják a környéket, elkerülve ezzel a konfliktusokat. Az önkormányzatok illetve a helyi rendőrség azzal kellene foglalkozzon, hogy le ellenőrizzék azokat a cégeket akik lakónegyedekben működtetnek autómosókat szervízeket stb. Én egy ilyen szituációnak vagyok “áldozata” mivel mindkét üzem van a szomszédságomban és egyáltalán nem érdekli őket hogy hétvege van!
    Amúgy Kézdivásárhelyen van, ha valaki leszeretné ellenőrizni!