A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Zakuszkát is kóstoltak

Zakuszkát is kóstoltak Kovászna megye

Családias hangulatú terménynapot tartottak tegnap a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság kézdivásárhelyi irodájában, amin a megyei termelőkön kívül Hargita megyei érdeklődők is részt vettek. A rendezvény ötletgazdája Jancsó Szilvia kertészmérnök, az iroda helyi munkatársa.
A főtéri népművészeti üzlet emeleti részén található patikamúzeum komor bútorai között valósággal világítottak az ősz varázslatos színeit felvonultató zöldség- és gyümölcskompozíciók, egy ódon rekeszes szekrényt pedig zakuszkatálalóvá léptettek elő. Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője lapunknak azt hangsúlyozta: jó ötletnek tartja, hogy a kolléganője a lekvárverseny mellett a zakuszkakóstolót is tető alá hozta, hiszen az agrárium szerves részét képezi a termények eltevése, konzerválása, az ágazat nem csak a nagy pityókatermesztőkről szól. A megnyitón Könczei elmondta: a konyhakertekben termett termékek azért is fontosak, mert biotermékekről van szó, amiknek a fogyasztása nagyon egészséges, így ezt a termesztési módot minél szélesebb körben népszerűsíteni kell. „Szerencsére a városi fogyasztók is egyre jobban a falu irányába fordulnak, örvendetes, hogy sokan az őstermelőktől szerzik be az eltevésre szánt dolgokat” – mondta az igazgató. Arra biztatta a jelenlevőket, hogy folytassák a hasonló rendezvényeket, és azokat ki is kell terjeszteni.
Dr. Máthé Emma, a Székelyföldi Bio Egyesület elnöke, a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány munkatársa a megnyitón kifejtette: nagy örömére szolgál, hogy egyre többen csatlakoznak a mozgalomhoz. Elmondta, ötödik alkalommal vettek részt a Felvidéken megtartott lekvár- és borversenyen is, ahonnan jó eredményekkel tértek haza – ezt most itthon is díjazták. A lekvárversenyben a fődíjat Szász Enikő nyerte, aki az eredményhirdetéskor még nem volt jelen. A szászfalusi Kovács Katalin viszont igen, ő aranyérmes lett, de ugyanakkor ezüstérmet ért a ribizlilekvárja, az eperlekvárja pedig harmadik helyezést érdemelt. Kiemelnénk még Jákó Réka nevét, mint a legkisebb lekvárfőzőét: a kislány mézzel bolondított hagymalekvárral nevezett be a Peszektergenyén megtartott versenyre. Tegnap kiosztották az idei Legszebb Konyhakert díjakat is. Első helyezést ért el Kovács Zsigmond (Szászfalu) és Kovács Julianna (Kézdivásárhely), ezüstérmes lett Gáll Enikő (Kézdivásárhely) és Szigyártó Tünde (a haralyi kertjéért), harmadik Kozma Erzsébet (Kézdivásárhely). A legjobb zakuszkáért járó díjat az ozsdolai Páll Ildikó kapta, aki két kitüntetésben is részesült: mindkét zakuszkája annyira jó volt, hogy a férfiakból álló zsűri mindkettőt aranyéremre taksálta. Hogy a rendezvény családias hangulata fokozódjon, az összes résztvevőt szászfalusi portáján vendégelte meg Kovács Zsigmond. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.