A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Zajlik a csemeteültetés hónapja

Zajlik a csemeteültetés hónapja Kovászna megye

Romániában március 15. és április 15. közötti időszakra tehető a csemeteültetés hónapja, de mivel az ország területén más-más időjárási viszonyok uralkodnak, ezért – akár Háromszéken is – a csemeteültetés az említett időszakon „kívülre tolódhat”: ez idén sem lesz másképpen mifelénk, tudtuk meg Cornea Emiliantól, a Romsilva állami erdészet Kovászna megyei szervezetének igazgatójától.

Az ország területének nagysága, ezen belüli klímaváltozások tükrében a csemeteültetés hónapjaként kikiáltott időszak nem mindenhol felel meg a célnak, főként, hogy megyénkben pár hete még havazás-készenléti riadó volt érvényben.

– Kovászna megyében már a múlt héten előkészítettük a csemetéket – főként fenyőt, tölgyet, juhart, bükköt – a kiültetésre. Mifelénk még körülbelül 2 hétig optimális a faültetés, illetve hegyvidéken ez az időszak egészen májusig is elhúzódhat – avatott be Cornea.

Tervek szerint idén az állami erdészet tulajdonában lévő 75 hektáros területre hektáronként 5 ezer facsemetét ültetnének ki, de ezen kívül igénylésére több ezer fiatal fát osztanak szét támogatásképpen, hiszen mindenki érdeke a zöldövezetek növelése – avatott be a részletekbe az igazgató.

Tőle tudtuk meg, hogy az évente zajló akciók során elsősorban szakcégekkel és a saját személyzetük által felügyelt napszámosokkal dolgoznak, de mivel ásni-kapálni mindenki tud, önkénteseket, civileket is bevonnak az akcióba.

– Az elmúlt években a munkálatok mellett arra is hangsúlyt fektettünk, hogy diákok, fiatalok körében népszerűsítsük az erdő iránti tiszteletet, így született meg a megyei tanfelügyelőséggel egy egyezség, melynek értelmében idéntől a Háromszéken működő vidéki, városi iskolákkal közösen zajlik csemeteültetési, illetve utólagos ápolási kampány – részletezte.

Mint az kiderült, a szakemberek közösen a diákokkal, az erre jelentkező iskolák udvaraiban ültetnének csemetéket, ezeket az év folyamán ápolnák, illetve az elszáradt, meg nem fogant fákat utólag cserélnék.

Az állami erdészet háromszéki szervezetének vezetősége egyelőre 3 partnerséget, szerződést kötött különféle iskolákkal (több száz csemete ültetésére), illetve egészen április 20-ig még lehet jelentkezni.

Az akció a következő években is zajlik, így nem lehet lekésni róla – hangsúlyozta Cornea.

Hasznos csapatépítés
A Szemerja–Görgő Közbirtokosság a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Környezettudományi Karával megkötött együttműködési megállapodás keretében a hallgatókkal egy három éve ültetett csemetésben végzett karbantartási munkálatokat. Ezen azt kell érteni, hogy a közel háromhektáros területen kipótolták a meg nem fogant, kipusztult, őzek, szarvasok által lerágott csemetéket, szám szerint éppen 2800-at ültettek több parcellán, főleg tölgyet, kisebb számban hársfát és vadcseresznyét. „10–12 évig kell gondozni egy ültetettet, a kis fákat locsolni, a csemeték között a gazt sarlózni kell” – világosított fel Csákány László közbirtokossági elnök.
Április 19-én a kőröspataki közbirtokosság a fafeldolgozó Casarbor céggel, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, a környezetvédelmi hivatallal és a községbeli Kálnoky Ludmilla Általános Iskola tanulóival szövetkezve egy 1,7 hektáros területen ülteti el a Kovászna Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központtól kapott 6000 lucfenyőcsemetét, az ültetvény további kezelése a Hatod Magánerdészet feladata lesz. A kitüntetett figyelem addig jár egy lombhullató erdőnek, amíg záródik a lombkorona, tűlevelűek esetében pedig, míg az 1 méteres magasságot elérik a kis fák.

Csemeteültetés Zágonban
Pénteken a Zágoni Magánerdészet, közösen a helyi fiatalokkal csemeteültetést tartott a zágoni polgármesteri hivatal legelőjén, az akciót még kétszer megismétlik.
A pénteki megmozduláson az erdészet munkatársai, illetve a zágoni és papolci diákok és más önkéntesek vettek részt, ennek keretében 15 ezer erdei facsemete ültetését, azaz három hektár terület beerdősítését tűzték ki célul.
Porzsolt Levente erdészeti vezető kérdésünkre elmondta, az ültetés költségeit a zágoni polgármesteri hivatal állta, míg a csemetéket a Mihai Eminescu Trust Alapítvány biztosította.
A pénteki akcióban a Jani kútja nevű erdőrészhez közel (Zágontól olyan 35 kilométerre) dolgoztak, és lucfenyőt, bükköt és hegyi juhart ültettek.
Porzsolt Levente megjegyezte, a csemeteültetésnek két fontos célja is volt: az egyik, hogy ránevelje a fiatalokat a környezetvédelem és az erdő iránti tisztelet fontosságára, valamint, hogy idővel a beültetett területet bevehessék az erdészeti alapba.
A következő csemeteültetési megmozdulást április 18–19-én szervezik meg. Jelentkezni Porzsolt Leventénél lehet a 0732.500.751-es telefonszámon.

Kezdődik az őshonos gyümölcsfacsemeték osztása!
Korábban már beszámoltunk, hogy a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) a Közösségi Kártya program keretében összegyűlt pénzösszegből 2000 őshonos gyümölcsfacsemetét vásárol, melyeket a megye különböző térségeiben ültetnek el. Az Egy gyümölcsfa a jövő nemzedékének elnevezésű projekt célja elősegíteni az őshonos gyümölcsfák visszatelepítését a háromszéki falvakba. A HKA-hírszolgálat a napokban közölte, hogy nagyon sok igénylés futott be a a meghirdetett programra, többszörösen meghaladva a rendelkezésükre álló keretet. Ezért a döntésnél fontos szempontot jelentett az, hogy az adott település hajlandó-e felvállalni a keretszámot meghaladó csemetéket, önrész formájában. Így az alapítvány által biztosított 2000 csemete az önrész hozzájárulással 3400-ra bővül, ezzel is több családot részesítve ingyenes őshonos gyümölcsfacsemetében.
Tekintettel a befutó pályázatok minőségére és a kérések megalapozottságára, az alapítvány úgy döntött, hogy minden kérelmezőt támogatásban részesít, és a gyümölcsfákat két ütemben biztosítja: idén a nagyszámú kéréseket részesíti előnyben, a többit pedig a jövő évi készletből támogatja. Az eredmények kiközlése folyamatban van, a támogatottak névsora az alapítvány honlapján megtalálható.

Összegezve: idén őshonos gyümölcsfa-támogatásban 9 település részesül (összesen 2087+1400 darab csemete), míg 2019-ben 12 településre jut 1630 csemete. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Múzeumba került az STV stúdió-felszerelése

Múzeumba került az STV stúdió-felszerelése

Volt egyszer Szentgyörgyön egy helyi tévéadás, amelyet 1995-től 2005-ig Szalló László működtetett Selectronik TV (STV) név alatt, és amelyre most nemcsak az egykori stábtagok emlékeznek szívesen, hanem azok is, akik látták műsoraikat. Csáky Ernő mérnöktanár kezdeményezésére a valamikori stúdió péntektől része a Puskás Tivadar Szakközépiskolában berendezett, általa alapított Távközlési Kismúzeumnak, és didaktikai célokat szolgál majd. Az avatón a hajdani munkatársak jó része jelen volt.

Dán nordmannfenyők Szentkatolnáról

Dán nordmannfenyők Szentkatolnáról

A karácsony közeledtével egyre többen kezdenek azon gondolkodni, honnan szerzik be a karácsonyfát. A székelyföldi erdők iránt fokozottabb érzékenységet tanúsítók előszeretettel fordulnak olyanokhoz, akik külföldről importálják az ünnep eme jelképét. Ez utóbbiak közé tartozik a szenkatolnai Bakk Zoltán is, aki kilenc év dániai munka után döntött úgy, hogy a székelyekkel megkedvelteti a nordmannfenyőt.