Felhívás!

Vizsgára fókuszálnak, bár minden bizonytalan

Vizsgára fókuszálnak, bár minden bizonytalan Kovászna megye

Nem az új ismeretek elsajátításán van a hangsúly ebben a helyzetben, de a tanár-iskola-diák között élő kapcsolatnak jó megmaradnia, a tanulóknak érezniük kell a törődést – vélekedik Kiss Imre főtanfelügyelő, akit annak a hírnek a kapcsán kérdeztünk, hogy online vizsgafelkészítő adások készültek a nyolcadikosoknak.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, együttműködésben Hargita és Kovászna megye tanfelügyelőségével, Hargita megye tanácsával és az Apáczai Csere János Pedagógusok Házával vizsgafelkészítő videók készítését kezdeményezte nyolcadikos diákok számára. A csoportok összeálltak, és folyamatosan dolgoznak magyar, román és matematika tantárgyakból a 10-10 részből álló sorozatok forgatókönyvén. A pedagógusok hétfőn állnak a Hargita Stúdió kamerái elé, így előreláthatólag szerdától indul a SuliTV8 elsősorban a Youtube-on, de remélhetőleg több kábeltévé-csatornán is – közölte lapunkkal a megyei tanfelügyelőség.

Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő elmondása szerint Háromszékről egyelőre Kőmíves Noémi magyar és Vass Csilla matematika szakos tanfelügyelők vállalták, hogy kidolgozzák az első leckéket. Ha ez a fajta oktatás jól működőnek bizonyul, akkor a további leckék kidolgozásába más tanárokat is bevon a tanfelügyelőség.

Kérdésünkre, mely szerint nem lenne-e jó megoldás befagyasztani a tanévet, hiszen nem várható el a szülőktől, hogy – esetenként munka mellett – szakképzettség nélkül otthon tanítsák meg az iskolai tananyagot, vagy akárcsak felügyeljék a gyermeket az online tanórák ideje alatt, de nincsenek is meg mindenhol a feltételek az online tanuláshoz, tanításhoz, – Kiss Imre főtanfelügyelő elmondta, valóban nincs az oktatási rendszer a digitális érához felzárkózva. Sokféle helyzettel szembesülnek: lehet, hogy van internet, de nincs a diáknak számítógépe, táblagépe; lehet, hogy ezek meglennének, de nincs internet, vagy egyszerűen nem érdeklik a diákot ezek az órák, de a tanév befagyasztásának nagyon sokfelé ágazó következményei lennének. Egyelőre semmilyen erre vonatkozó információt nem közöltek velük, de a minisztériumnak sincsenek konkrét tervei a tananyag pótlására sem.

A nyolcadikosok és líceumi végzősök ismert vizsgaidőpontja sem változott egyelőre, valószínűsíthetően azért, mert nem tudni, meddig tolódik ki a járvány miatt az iskolalátogatási tilalom ideje és a fölöttesek nem akarnak újból és újból módosítani a további teendőkön, határidőkön. Most van a tanárok elhelyezkedésének, az áthelyezésének az időszaka, általában sok-sok határidőt kell betartani ilyenkor, már egy hét tolódás is nagy bonyodalmakat okoz, nemhogy egy másfél hónapos kiesés a tevékenységben, nyilván itt is újratervezés szükséges.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. március 23., 11:38
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Március 11.én leállt az élet. Hol van a sok jól képzett szaktanfelügyelő, érdemfizetésre bérletes tanügyi káder?! Nem igazán hallani róluk! Ami a gyereket érinti a tanárok többsége on line felületeken leadják a leckét, egyénileg foglalkoznak a diákokkal email, fb, messenger,stb A szülő az 1-4es gyerekével eddig is le kellett üljön tanulni, de egy 8 vagy 12.es diák önállóan kell tudjon tanulni! Aki az iskolában csak a létszámért van “alkalmazva” az offline😁 A többi tanul lelkiismeretesen! A zöme suliban is tapogatja a menő telefonokat,a nehezebb anyagi körülményekkel rendelkezőknek évek óta adják a 200€ támogatást számítógép vásárlásra! 1 telefon akad minden családban még azok közt is akik kifogásokat keresnek! Fenéken csücsülve is internet opciót lehet állítani mobilra!!!