Felhívás!

Vitorlát bontott a Lucretia

Vitorlát bontott a Lucretia Kovászna megye

Közel ötéves szélcsend, ellenszél, bürokrata kalóztámadások után vitorlát bontott a Lucretia Schooner. A Rejtő Jenő Láthatatlan légió című regénye által inspirált névvel induló kézműves sör jó hátszelet remél, a gyártók pedig meg is érdemlik rendkívüli kitartásuk okán.

A sepsiszentgyörgyi ipari parkban most induló kis sörmanufaktúra szombaton mutatta be a sajtónak az első főzetek eredményeit, négyféle sörtípust, melyek hamarosan kaphatók lesznek szentgyörgyi egységekben is.

A gyáravatón Szabó Rudolf tulajdonos elmagyarázta a technológiai folyamatot, végigvezetett a helyiségeken, ahol a hozzávalókat tárolják, roppantják a malátát, főzik a sört, keverik az élesztővel és a komlóval (és nem a kivonattal), cefrézik, érlelik, palackozzák az értékes nedűt. Meg is kóstolhattuk a különböző malátákat, illatozhattuk a komlót, és végül ihattunk a mutatós, 3 decis üvegek tartalmából is. Ám hosszú volt az út idáig, hatalmas bürokráciával kellett megbirkózniuk a merész vállalkozóknak, egyszer-kétszer már a meghátrálás gondolata is megkísértette őket.

Mint azt már egy korábban megjelent riportunkban írtuk, Szabó Rudolf és Orbán Zoltán külföldi, építőiparban vállalt munkájából szerzett tőkéjét fektette be a kisvállalkozásba. 200 ezer eurót ért meg az álom, mely Csehországban született, ahol a sörnek igencsak keletje van, és a hasonló kis sörgyárak gombamód szaporodtak. Nos, az ipari parkban felújított, 370 négyzetméteres régi épületben a Rutin Bauleitung cég által felszerelt gyártósoron, melyet Szabó Rudolf bemutatott, elkészült egy pilseni típusú, egy ír vörös ale, valamint két IPA sör, de a továbbiakban a piac igényeihez alkalmazkodva más fajták kifőzésétől sem zárkóznak el.

A sörök gyártásában a tulajdonos saját otthoni kísérleteinek eredményeit is hasznosította, de főképp Tankó György élelmiszer­ipari mérnök, az érlelt italok gyártás specialistájának szakmai tudására alapozott, aki a jó sörök születéséhez a receptek kidolgozásakor is hozzájárult, de a technológiai rendszer összeállítása is az ő érdeme.

A terméket egyelőre regionális szinten terjesztik, a székely megyékben, de a brassói piac is érdeklődőnek bizonyult, nyilván azt sem hagyják ki a számításból.

A kísérleti szakaszon túl a kis gyár jelenleg havi 10 ezer liter sör gyártására rendezkedett be (ennyi az érlelési kapacitása a négy 2000 literes és két 1000 literes tartálynak), ezt a mennyiséget két hónap múlva tudják útjára engedni. A sörrajongók jelenleg a színház büféjében és az Aréna Pub-ban fedezhetik fel az új ízeket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.