Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Vitatott postai újítási terv

Vitatott postai újítási terv Kovászna megye

A Román Posta vezérigazgatója a közszolgálati rádió meghívottjaként azt nyilatkozta, dolgoznak azon, hogy a postai irányítószámokat egyéni, személyi irányítószámokra cseréljék.

Hirdetés
Hirdetés

Amíg a hatjegyű, jelenleg viszonylagosan használt irányítószámokat földrajzi szempontok alapján vezették be, a településeket, azok utcáit, telkeit, lakónegyedeit, lakcímeit csoportosítva, az elképzelés szerint az új irányítószám a címzett magánszemélyt jelölné, jelentené. A kézbesítő így már nem föltétlen lakcímet, hanem közvetlenül személyt keresne. A korszerűsítés része az is, hogy a posta több ezer olyan postaládát szerelne fel, ahonnan a bankautomaták elvén bármikor ki lehetne venni a küldeményt.

A tervezet a spontán közvita szakaszába lépett, máris rengeteg bírálat és kétkedés fogadja. Egyik kifogás az, hogy a jelenlegi módszerrel egy lakcímre érkező küldeményt közvetlenül a kézbesítőtől vagy értesítés (aviz) alapján a postahivatalból a családtagok közül bárki átvehet – ha ugyanaz a hivatalos lakcíme a személyazonossági aktákban –, de az új módszer erre valószínűleg nem kínál lehetőséget, hiszen a személyi kód és annak tulajdonosa a mérvadó.

Másik komoly ellenérv az, hogy egy új egyéni kód bevezetése sokaknál zavart okozhat, hiszem van már mindenkinek egy-egy személyi száma, CNP-je. Kérdés az is, a személyi keresés módszerében mi lesz azokkal a küldeményekkel, amelyeknek címzettje több ideig külföldön tartózkodik. Nem beszélve arról, hogy mi lesz azokkal, akiknek nincs mobiltelefonjuk, email-címük. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.