Felhívás!

Vita a költségvetésről

Ma folytatják a vitát a romániai városok az Európai Uniótól nekik jutó költségvetési források elosztási mechanizmusával kapcsolatban. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint nem babra megy a játék, eurómilliók sorsa dőlhet el nem egy, hanem hét esztendőre.

Antal Árpád felidézte: a 2007–2013-as európai költségvetési ciklusban a nagyvárosok (a mi régiónkban Brassó, Nagyszeben, Marosvásárhely) kaptak óriási fejlesztési összegeket. A 2014–2020-as ciklusban elérték azt, hogy minden megyeszékhely elkülönített összeget kapjon. A rendelkezésre álló összeg felét egyenlően elosztották, a másik fele pedig a lakosság számával arányosan oszlott meg, ami nyilvánvaló módon a kisebb településeknek kedvezett.

A 2020–2027-es költségvetésben a „nagyok” azt szeretnék, hogy az összeg kizárólag a lakosság számának arányában kerüljön elosztásra.
– Mi az ötven–ötven százalékos elvet szeretnénk fenntartani, ami úgy tűnik, nem jön össze, de valószínűleg sikerül megakadályoznunk a „tiszta” lakosságarányos elosztást is. Elképzelhető, hogy 25–40 százalék kerülhet „testvéries” elosztásba, 60–75 százalék pedig lakosságarányosan – mondta el Antal.

Az elöljáró „örök optimistaként” abban is bízik, hogy decentralizálják és időben elindítják a programokat. Erre véleménye szerint azért van esély, mert a hivatalban lévő miniszter „terepről jött” – az Északnyugati Régió vezetője volt –, aki tudja, „miről szól az élet”, aki konzultál az érdekeltekkel, és akiről elhihető, hogy szeptember 15-ig elküldi Brüsszelbe a véglegesített operatív programot. Ugyanakkor arra számít, hogy a prioritásokat is helyi szinten lehet majd eldönteni, mert „fontosak az elektromos buszok, de a közösségépítést sem lehet elhanyagolni”.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.