Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Vincze Loránt bizakodó

Vincze Loránt bizakodó Kovászna megye

Románia schengeni csatlakozásának halogatása beszédes példa az európai kettős mércére – hívta fel a figyelmet több alkalommal is Vincze Loránt, Európai Parlamenti képviselő, a FUEN elnöke. A képviselővel arról beszélgettünk, hogy mennyire lehet készpénznek venni a csatlakozást, mit jelent ez az országra nézve, illetve mikor kerülhet rá sor.

Hirdetés
Hirdetés

– Mennyire reális az, hogy Románia hamarosan csatlakozhat a schengeni országokhoz?

– Ez akkor történik meg, amikor az egyhangú döntés megszületik róla az Európai Unióban, és kitűzik a dátumot, amikor Románia, Bulgária és Horvátország csatlakozhat a schengeni zónához. Érdemes visszanézni az elmúlt éveket, hiszen olyan döntésről van szó, amelyet több ízben elhalasztottak, nem döntöttek róla, mert egyértelmű volt, hogy ezt néhány tagállam folyamatosan ellenzi, bár be kell látni, hogy Románia és Bulgária is már nagyon régen készen állnak a csatlakozásra.

– Ez mit jelent pontosan?

– Technikai értelemben rendelkeznek azokkal a berendezésekkel, határőrizeti, monitorizáló rendszerekkel, amelyek lehetővé teszik azt, hogy valóban az Unió számára, a Schengen-övezet számára védje a külső határokat, így elmondható, hogy technikai akadálya soha nem volt a csatlakozásnak. Ismeretes az, hogy Franciaország és Hollandia volt a két állam, amely folyamatosan a csatlakozás ellen lobbizott, valószínű inkább gazdasági meggondolásból. Úgy látom, teljesen értelmetlen pénzpazarlás Romániát kihagyni a Schengen-övezetből, hiszen méreteiben egy közepes nagyságú tagállam.

– Eddig mondvacsinált okok miatt nem csatlakozhatott Románia, de a háború változtatott ezen. Közelítünk ahhoz, hogy mégis megtörténjen?

– A háború hatására a teljes közhangulat megváltozott, illetve a járvány miatt is. Most nem tudom elképzelni azt a tanácskozást, ahol észérvekkel elutasítható lenne a csatlakozás. Erre jelek is vannak a tagállamok részéről, korábban Olaf Scholz német kancellár mondta, hogy éppen ideje Románia és Bulgária csatlakozásának. De a nyár elején Macron is ezt mondta, tehát a támogatás egyértelmű, ami a politikumot illeti. Amikor ez a téma szóba kerül, széles többség támogatja, az Európai Bizottság sem akadályozta, az Európai Tanácsban volt eddig halasztás új indokok miatt. De szerintem jelentősen javult a támogatottság, és az is sokat nyom a latban, hogy Románia szövetségese a Nyugatnak a háború okán is. Így most elutasítani a csatlakozást nem lenne jó, ha most napirendre kerül, nem hiszem, hogy elutasítanák.

– Mikorra várható, hogy ez a döntés napirendre kerül, esetleg újra beszélnek erről, illetve kitűznek egy időpontot?

– Hogy mikor kerülhet sor a csatlakozásra, azt nehéz megmondani, hiszen még nem tett le senki az asztalra egy menetrendet, de gyorsan bekövetkezhet, azaz akár már január elsejétől. Azt nem tudom elképzelni, hogy két-három éves távlatban kéne gondolkodni, ebben a témában gyorsan születhet pozitív döntés.

– Milyen előnyei vannak a schengeni csatlakozásnak?

– Számtalan előnye van ennek, azon túl, hogy mindannyiunknak sokkal könnyebb lesz, illetve kevesebb idő bejutni reptereken a terminálba, és a közúti forgalomban sem lesznek sorok. Ez nem jelenti azt, hogy a határok teljesen megszűnnek, hiszen a koronavírus-járvány idején belső határok is voltak, illetve terrortámadások esetén is van határellenőrzés, de ezek ideiglenes intézkedések. A Schengen-övezet azt jelenti, hogy szabadon közlekedhetnek a személyek, valamit az áru és szolgáltatások is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások