Felhívás!

Vigyázzunk a viperákkal!

Vigyázzunk a viperákkal! Kovászna megye

Agresszívebbek a viperák a hőség miatt, figyelmezteti a lakosságot a megyei kórház. Mint írták, viperamarás esetén azonnal kórházba kell menni, de védekezni is lehet ellenük.

A hőhullám nemcsak az embe-reket, hanem más élőlényeket is érint. A hőség miatt a viperák ebben az időszakban agresszívebbek, és ha nem vigyázunk, hová lépünk, könnyen megtámadhatnak – figyelmeztet a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház vezetősége. A vipera mérge hemotoxikus, ami azt jelenti, hogy elpusztítja a vérsejteket és a szöveteket, amelyekkel kapcsolatba kerül. Áprilisban, amikor még nem olyan magas a hőmérséklet, egy 48 éves beteg jelentkezett a kórházban viperamarással, idén ez volt eddig az egyetlen eset, amelyet az orvosok elláttak.

Az orvosok tanácsokat is megosztottak, hogy mire kell figyelni a természetben. Mint írták, ajánlott bakancsot választani a kiránduláshoz, túrázáshoz, tilos elmozdítani nagy köveket, amíg nem bizonyosodtunk meg róla, hogy nincsenek kígyók alattuk, ugyanis a híresztelésekkel ellentétben a vipera félénk kígyó, amely rejtőzni szeret.

Amennyiben mégis bekövetkezik a baj és megharap egy vipera, sürgősen hívni kell a 112-es segélyszámot, és megvárni a szakképzett személyzetet. Nem ajánlatos mozogni és pánikba esni, mert akkor a szívverés megnő, a vérkeringés felgyorsul és a méreg gyorsabban terjed szét a szervezetben. Ha lehetséges, meg kell próbálni eltávolítani a lehető legtöbb mérget a sebből, és fertőtleníteni a területet hidrogén-peroxiddal. Továbbá, az antihisztaminok késleltethetik a méreg hatását. Érdemes lefotózni is az állatot, mert ez segít az egészségügyi személyzetnek megállapítani, hogy az adott faj mérgező-e és hogy szükség van-e méregellenes szérumra.

A viperamarás jelei közé tartozik a heves fájdalom, az érintett terület duzzadása, félájult állapot, hány-inger, hányás, homályos látás, légszomj, túlzott izzadás vagy hasi fájdalom. Szerencsére, a halálesetek meglehetősen ritkák, sok esetben nem kerül méreg a szervezetbe – közli a kórház.

Fotó: depositphotos.com

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.