Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Veszélyesnek nyilvánították a medveürüléket

Veszélyesnek nyilvánították a medveürüléket Gazdaság

A Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal 40 ezer lejre bírságolta azt a csíkszentmártoni (Hargita megye) céget, amely húskonzervekhez hasonló csomagolású medveürüléket „dobott” piacra. Felszólították a Xindex Ecót, hogy vonja vissza a kereskedelemből a fura árut, ellenkező esetben a működési engedélyét fél évtől egy évig terjedő időszakra felfüggeszthetik vagy tevékenységét véglegesen betilthatják.

Az ügy előzménye tavaly novemberi eset, amikor a fogyasztóvédelmi felügyelők kézdivásárhelyi és torjai vendéglátóknál „eredeti székely medvetrutyi – friss áru” néven kínált konzerveket találtak az eladásra szánt termékek között. A 30 grammos dobozok ára 40 lej volt, a forgalmazó nyilván tréfálkozó kedvű vásárlóknak szánta, ajándéktárgy gyanánt. A termékismertetőn egyebek között az olvasható, hogy erdélyi barna medve friss, meleg ürüléke, vegán termék, ami nem tartalmaz sem glutént, sem mesterséges tartósítószereket vagy genetikailag módosított szerves részeket; a konzervet székely bicskával lehet felnyitni, de az épen hagyott fémdobozok tartalmának szavatossági ideje korlátlan. A címkék ugyan figyelmeztetnek, hogy az áru „emberi fogyasztásra nem alkalmas”, de a fogyasztóvédelmi felügyelők szerint ennek ellenére is közveszélyes lehet, amennyiben a konzervet felnyitják, mert az ürülék fertőző, illetve betegségeket okozó baktériumokat tartalmazhat – ez a tiltó eljárás fő indoklása.

Hirdetés
Hirdetés

A fogyasztóvédelem további részleteket közöl a bírságolásról. Ezek szerint a „medvetrutyi” nevű áru gyártójának, azaz csomagolójának a telephelye valójában a Kovászna megyei Málnás községben van, a cég a Tiltott Csíki Sört, a Csíki Csipszet és más termékeket is gyártó csíkszentsimoni (Hargita megye) székhelyű Lixid Project nevű cég leányvállalata. A pénzbírság és az ultimátum a Xindex Ecót érinti, mert a Lixid csak a forgalmazásban, eladásban vállalt szerepet. A fogyasztóvédelem közleménye rámutat, a tavaly novemberi észlelés után a két megyében alaposan kivizsgálták a „medvetrutyi” elnevezésű konzervek hátterét, emiatt késett a bírságolás.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. február 16., 20:42
  ÉRTÉKELÉS: 2

  megyei fofogyasztovedunk mar csak nemzeti hovatartozasa miatt is, de nem csak, tartozik o meg mashova is – ugyebar madarat tollarol, emebert baratjarol – ma breaking news kozlemenyben tette kozhirre buszke batorsagat es a birsagolas hiret.

  szamos termek (illatositok pl) vannak konzerv formaju csomagolasban, azok sem ehetoek. itt a lenyeg, hogy barmit is forgalmazzon egy magyar vallalkozo, abba lehet bele kell o rugjon.

  hogy a pofajat…!

 • User
  Dátum: 2023. február 17., 12:26
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Azt mondják ,hogy ameddig xar van,veréb is van…de úgy látszik ez fordítva is igaz…ennyi verebet ellátni?Sebaj ,csinálunk szójás,adalékos,agyagos,tücskös,sáskás ,gipszes,guargumis,gyúrmás(plasztelines)medvexrt.Lehet extrákat is kérni…aranydobozban,ezüstdobozban stb.