Hirdetés
Hirdetés

Véndiákok és maiak ünnepe

Véndiákok és maiak ünnepe Kovászna megye

A Székely Mikó Kollégium alapításának 160. évfordulójára rendezett ünnepség hivatalos zárására a február 11-ével kezdődő héten kerül sor, de az erre az alkalomra szervezett eseményeknek a továbbiakban még sok hozadéka lehet – derült ki a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyen a számos közreműködő, szervező közül jó néhányan megjelentek az iskola dísztermében: Kondor Ágota igazgató, a Véndiák Társaság és a Szülői Bizottság vezetője, Szebeni Zsuzsa a Balassi Intézet képviseletében, valamint pedagógusok.

Iskolatörténetnél sokkal többet jelent, várostörténeti vonatkozása is jelentős: kedden délután 17 órától a díszteremben Demeter Lajos helytörténész közreműködésével József Álmos mutatja be a Székely Mikó Kollégium képes története című könyvének 80 oldallal kibővített változatát, amelybe a megjelenés évétől eltelt 12 év történetére vonatkozó dokumentumok is belekerültek. A tetszhalálból feltámadó Véndiák Társaságnak a könyvnyomtatás költségeit hosszas kilincseléssel sikerült összegyűjtenie, a külföldön élő egykori mikósoktól is előleget fogadtak el, amelyet a küldők többnyire megfejelve küldtek el – mondta Babos Zoltán.

A Mikó néhai fizikatanára, Antal Miklós saját kollégáival az ezredforduló tájékán készített interjúit Erdély András televíziós szakember Dobondi Lehel vágó segítségével szerkesztette egy dokumentumfilmbe, amelyet február 13-án 17 órától mutatnak be szintén a díszteremben.

Az erre az alkalomra elkészült, főleg az alapítástól a 40-es évekig eltelt időszakot átfogó iskolatörténeti kiállítás előzményeit Szebeni Zsuzsa taglalta. Csikós Júlia iskolakönyvtáros és József Álmos munkájának köszönhetően számos kincsre bukkantak, de a Székely Nemzeti Múzeumból, a Magyar Hadtörténeti Intézetből és Tudományos Akadémiáról, családi archívumokból is megszerezték, ami elérhető volt. Dancs Árpád tanár úr például régi, kézzel írott kottákat, plakátokat ajánlott fel, Lichtfusz Katalin pedig a Mikó népi együttesének táncosai által hordott két rend népviseletet. Az elkészült anyagot a Keresztes-házban állíthatják ki az ez alkalomra a Székely Nemzet Múzeumtól kölcsönzött tárlókba, a megnyitó 14-én 16 órakor lesz.

Hirdetés
Hirdetés

Mert a volt diákok óhajtották a közös éneklést, a kiállítás után 60 diák fáklyás díszőrsége mellett az iskola névadójának parkbeli szobrához egy villámcsődületre várják az egykori és mai mikósokat, hogy együtt énekeljék el az 50 éves iskolahimnuszt szerzőik, Czegő Zoltán, Dancs Árpád jelenlétében. Az ünnepre hazajövő véndiákokat ezután 19 órától a konferenciateremben egy laza, kötetlen „retro-partira” várják.
Szombaton, a zárónapon a szintén mikós erősségként számon tartott sportélet jut szerephez: a Szabó Kati Sportcsarnokban egykori és mai diákok mérkőznek, a sporttanárok által összeállított vegyes csapatok kézilabda, kosár- és focimeccseken bizonyíthatnak.

Már az alapításkor, de a kollégium építésekor is megnyilvánuló közösségi összefogásra irányít reflektorfényt a szombat délutáni, 16 órakor kezdődő gálaműsor, amelyre csak meghívóval lehet bejutni, de később megismétlik a műsort. Ezt követően az iskola homlokzatára fényfestéssel vetítik ki az egykori tanárok portréját, végül jótékonysági Mikó-bállal zárul az ünnepi eseménysorozat. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások