Felhívás!

Vegyszerek a munkahelyen

Biztonságos és egészséges munkahelyek jelszóval zajlik európai uniós kampány, ebben kapcsolódtak be a háromszéki szakemberek is. „Kovászna megyében a vegyszerek és ezek munkahelyi használatát választottuk fő témaként” – avatott be Ördög Lajos, a megyei munkafelügyelőség vezetője.

Ördög elmondta, mindenhol használnak vegyszereket, és az iskolákkal példázódott, ahol az illemhely fertőtlenítésétől kezdve a kémialaborig számtalan vegyszerrel kerülnek kapcsolatba az alkalmazottak.
– Azt firtatjuk, hogy a kereskedelemből miként jutnak el az egységekig a vegyszerek, a törvényes előírások szerint kezelik-e, tárolják-e ezeket. Előadásokat is tartottunk, tudományos munkákat mutattunk be a témában a hétvégén, a háromnapos értekezleten tíz megye szakemberei vettek részt. A kampány novemberben ellenőrzéssorozatokkal folytatódik: fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy ezen kívül is rendszeresen felügyeljük a vegyszerek szállítását, használatát, tárolását. Ezek beszerzését a megyei munkafelügyelőségen is jelenteni kell – magyarázta Ördög.

Lapunk egy korábbi incidens apropóján – amikor munkahelyükön elájult, illetve rosszul lett munkásokat szállítottak az Autoliv gyárból a kórházba – a cégektől érkező hasonló bejelentésekre is rákérdezett.

Ördög kifejtette, ilyen téren számos panaszt jegyeznek, de főként a nagyobb vállalatok alkalmazottai fordulnak hozzájuk, sajnos, a kisebb vállalatoktól nem mindig jutnak el hozzuk a panaszok.

– Bírságokat is szabtunk ki az évek során, de a prioritás az, hogy az alkalmazottak biztonságban dolgozhassanak. Háromszéken mindenki tudja a kötelességét, és lejelentik a vegyszerekről készült lajstromot, ezeket nyilvántartjuk, és követjük – összegzet

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.