Felhívás!

Végre van fogorvos

Végre van fogorvos Kovászna megye

Többhetes egyeztetés után mától megoldódott a háromszéki sürgősségi fogorvosi ellátás – igaz, egyetlen rendelő működik. A sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceumban, a helyi tanács és a Kovászna Megyei Fogorvosi Kamara együttműködésével nyitottak egy rendelőt, amely a szükségállapot végéig az egész megyéből ingyen fogadja a pácienseket.

Dr. Antalka Huba, a fogorvosi kamara elnöke azt mondja: megpróbálják úgy megszervezni a munkát, hogy a vidéki páciensek is „székhez jussanak”.

– Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Baróton is van egy-egy telefonszám, amit felhívhat az, aki úgy érzi, hogy nem tudja halasztani a beavatkozást. Mind a négy helyen orvos válaszol a hívásra, aki kikérdezi a pácienst és felméri, hogy mi a teendő. Ha gyógyszerezéssel megoldható, akkor kórlapot nyit, vényt állít ki, és ezt elektronikus úton eljuttatja az érintettnek. Ez alapján kivehető a gyógyszer, a további teendőkről egyeztetnek. Amennyiben halaszthatatlan beavatkozásra van szükség, akkor az orvos időpontot ad a sepsiszentgyörgyi rendelőben. Kéretik az időpontot betartani, hogy ne kelljen esetleg más páciensekkel együtt várakozni – részletezi az eljárást a kamaraelnök.

Dr. Antalka hozzátette: a sepsiszentgyörgyi rendelőben, önkéntes alapon, tíz „búvárnak öltözött” orvos páros teljesít szolgálatot. Munkájukat az teszi lehetővé, hogy kaptak védőfelszerelést a megyei tanácstól, fertőtlenítőszereket a helyit tanácstól.

– Elég furcsa látvány egy ilyen beöltözött fogorvos, de amikor egy percenként 200–300 ezer fordulattal pörgő, vízsugárral hűtött turbinát betartasz a páciens szájába, olyan nagy sebességű aeroszol keletkezik, ami „ideális módszer” a cseppfertőzéssel elkapható COVID–19-cel való fertőzésre – indokolja az óvintézkedések fontosságát a szakember.

Erre még akkor is szükség van, hogyha a helyi tanácstól kaptak 50 gyorstesztet, amelyet ott helyben el lehet végezni.

– A probléma az, hogy a gyorsteszt csak az antitestek jelenlétét mutatja ki, amelyek a fertőzés után a 6–8. napon jelennek meg. Tehát ezek csökkentik az esélyét, hogy az orvos fertőzött pácienssel dolgozzon, de nem zárják ki, hisz – elvben – ha vírushordozó a beteg, akkor már azelőtt is fertőz, hogy tünetei lennének, vagy gyorsteszttel antitesteket lehet kimutatni a szervezetében – magyarázza dr. Antalka.

A fogorvosi sürgősségi ellátáshoz a négy városban a következő telefonszámokat kell hívni: Sepsiszentgyörgy: 0770.590.797; Kézdivásárhely: 0770.591.080; Kovászna: 0770.591.303;
Barót: 0770.590.960.

Az ellátás ingyenes, a költségeket a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal állja, tudtuk meg Sztakics Évától. A sepsiszentgyörgyi alpolgármester azt mondja: felajánlották a tanács által rendbe hozott iskolai rendelők egyikét, mert a fogfájás „nem figyel a járványra”. A tanács külön ózonos gépet bérel, amellyel két kezelés között, 45 perc alatt fertőtlenítik a rendelőt.

A megyeszékhelyi tanács öt iskolai fogorvosi rendelőt újított fel azzal a céllal, hogy minden sepsiszentgyörgyi óvodás és iskolás ingyenes évenkénti szűrésben, ha kell, kezelésben részesüljön.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások