Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Véget nem érő politikai leszámolások

Véget nem érő politikai leszámolások Kovászna megye

Ez egy jobb sorsa érdemes párt és soha nem gondoltam volna, hogy ebben ilyen események történhetnek – ütötte le a tegnapi sajtóértekezlet optimistának nem nevezhető alaphangját Pethő István. A Magyar Polgári Párt (MPP) választmányának – szerinte még hivatalban lévő – elnöke, Csáki Attila megyei, és Nagy Gábor megyeszékhelyi elnökkel próbálta elmagyarázni az újságíróknak, hogy éppen mi a helyzet a pártban.

Hirdetés
Hirdetés

Politikai leszámolások sorozata történik, amely Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester kizárásával kezdődött, Rákossy Botond József Hargita megyei elnökkel folytatódott és Bíró Zsolt parlamenti képviselő kiebrudalásával, valamint Pethő István országos választmányi elnök felfüggesztésével, majd leváltásával zárult. Eddig, legalábbis.

– Az egészben az a zavaró, hogy azok az emberek kerülnek a „vádlottak padjára”, akik kiállnak az MPP eredeti értékrendje, például az igazság mellett – mondta nem kis csalódottsággal a hangjában Pethő István.

Az egész „politikai hadjáratot” az udvarhelyi eset váltotta ki, amelynek az a lényege, hogy Gálfi Árpád polgármester „elzárta a pénzcsapokat” abban az értelemben, hogy nem volt hajlandó közpénzből olyan szolgáltatásokat és beruházásokat kifizetni, amiket nem hajtottak végre. Bár a magyarországi és romániai ellenőrzések egyaránt Gálfinak adtak igazat, ez „nagyon sok érdeket sértett”, ezért „mindenképpen mennie kellett” – hangzott el.

– Mindenki, aki Gálfi leváltása felől érdeklődött, netán jegyzőkönyvet kért, azt kirúgták, beleértve a megyei elnököt is. Engem is akkor hívtak vissza, majd váltottak le. Ezt egyébként megfellebbeztem, amikor a választmány elnökeként, az elkövetett szabálytalanságokat számba véve, új küldöttgyűlést hívtam össze, hogy – az alapszabály betartásával – ismételjük meg a választást – nyilatkozta Pethő.

Cseke Attila azt mondja: a múlt heti választmányi ülésen személyesen győződött meg arról, hogy nincs meg a kvórum (a 34 fős testületben ez legkevesebb 18 személyt jelent, de Cseke szerint csak 16-an voltak), de „ez nem zavarta” a vezetőket, leváltották Pethőt, kineveztek új választmányi elnököt, kizárták Bírót, mi több, az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) való fúzióról döntöttek.

– Nem tudjuk, hogy mi szállta meg Mezei János pártelnököt, aki három hónappal ezelőtt még hallani sem akart az EMNP-ről, és azt se higgye senki, hogy mi eleve elutasítunk bármiféle egyezséget az EMNP-vel, bár valóban nem értjük, hogy ez mitől lett hirtelen ilyen sürgős. De akkor tartsuk be az alapszabályt, beszéljük meg, és azt követően hozzunk döntést – mondja Nagy Gábor.

Pethő István is azt hangsúlyozta, hogy „függetlenül attól, hogy kinek van igaza”, csak és kizárólag „a szabályok és törvények szerint” lehet eljárni. Úgy fogalmazott, hogy ez így „nagyon rossz állapot”, hisz nem egymás kaszabolásával, hanem a jelöltállítással kellene foglalkozni. Abban bízik, hogy legkésőbb év végéig „rendeződnek a dolgok”, mert máskülönben behozhatatlan hátrányba kerülhet a párt a választásokon.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. október 22., 7:53
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Mikor érjük meg mi erdélyi magyarok, hogy a minket “képviselő” pártok előljárói nem az egyéni érdekeket, hanem a magyarság érdekeit képviselik?

 • User
  Dátum: 2019. október 22., 9:54
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Pethő úr, önök melyik eredeti értékrend szerint paktáltak le az udemerével ??? Az értékrendet a Bálint Jóskáék csoportja alkotta,akit önök kizártak, nem pedig a birózsoltok. Talán elfelejtették a birózsolt marosi kifütyülését. Pethő úr hátra arc s vissza az udemerébe.

 • User
  Dátum: 2019. október 22., 10:18
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Igy picikét nehézkes lesz végezni az elvileges munkájukat. Csak sikerül majd esment egy új pártot létrehozni a távozó vagy épp megunt emberkéknek. Végén majd minden erdélyi lakonak jut egy párt kire majd szavazhat. Vicc volt mikor kitalálták az MPP-t és az EMNP-t. Szerintem sokan nem tudják, hogy még egyáltalán léteznek. Szóval kéne egy új párt:)))

 • User
  Dátum: 2019. október 22., 15:36
  ÉRTÉKELÉS: 0

  …behozhatatlan a hátránya az empépének már azóta, hogy megalakult.
  Ennél gyengébb párt talán nem is létezik e földkerekségen.
  És nem egy udemerés vagy émenpés irja mindezt.

 • User
  Dátum: 2019. október 22., 16:35
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Amíg a pártok átjáróházak lesznek, addig soha nem szűnik meg a mások gyanúsítgatása. Ugyanígy van a színleg lopással, vagy a mímelt eltulajdonítással is. Ami a tegnap óta eltűnt, mondom, aki elsőnek magyaráz, annak kormos az orra. Lehet nem egyedül, de rá egyedül is koppinthatnak orrba – fejbe.

 • User
  Dátum: 2019. október 22., 17:52
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Rajzfilm – téma: A képen látható, nyugvó alakok kerülik a lencsébe tekintést. Tulajdonképp semmit nem szeretnének a lencsébe mondani, ezért testbeszédükkel fejezik ki, hogy a lencse vallatói nehezükre vannak. Sajnos, nem kerülhették el a szembesülést, ha tudják mi a szégyen.