Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Véget ért az idény

Véget ért az idény Kovászna megye

A csapadékban és napsütésben egyaránt gazdag tavaszi–nyári időjárásnak köszönhetően megyeszerte kifejezetten jónak nevezhető az idei gyümölcstermés. Az előző évekhez képest főként almából és körtéből termett jóval nagyobb mennyiség. A bőséges hozam a présházak forgalmát is megnövelte, hiszen az utóbbi időben egyre nyitottabbá váltak az emberek a természetes gyümölcslevek fogyasztása iránt, felismerve azok egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

A régen nagy eseménynek számító háztáji gyümölcsszüret napjainkban egyre gyakrabban egészül ki újabb munkafolyamattal: a gazdák terményük egy részét a hozzájuk legközelebbi présházhoz szállítják, ahol gépesített formában a gyümölcsöket és zöldségeket megtisztítják, kipréselik, a friss levet 60–75 Celsius-fokon pasztörizálják, majd legvégül palackozzák, vagy erre a célra kialakított műanyag zacskókba töltik. A hátramaradt őrlemény sem megy kárba, hiszen állatok eledeleként hasznosítható, de akár komposztálható is.

Hirdetés
Hirdetés

A feldolgozásra szánt gyümölcsöket tekintve az alma áll a lista élén, de jelentős mennyiségű körte és cékla is prés közé kerül. Vannak, akik zellert, sárgarépát, petrezselymet vagy akár gyömbért is nyomatnak a saját fogyasztásra vagy eladásra szánt természetes levekbe, ez által folyékony vitaminbombává változtatva azokat. Az előző években akadt olyan vállalkozó, aki egyéb gyümölcsök közé keverve a szőlő préselését is vállalta, idén azonban a nagy leterheltség miatt ezt már nem tudta biztosítani.

A szakemberek szerint az alma mellett a második leglédúsabb gyümölcs a körte. Három kilogramm almából vagy körtéből két liter gyümölcslé nyerhető ki, ez azonban nagymértékben függ a gyümölcs minőségétől és fajtájától. A gyökérzöldségek léhozama sokkal kisebb, általában nem haladja meg az ötven százalékot, éppen ezért a céklát, murkot és petrezselymet almával vagy körtével együtt érdemes kipréseltetni.

Az általunk felkeresett vállalkozók szerint az idei bőséges gyümölcshozam egyértelműen meglátszott a présházak forgalmán is. Az egyik létesítményben például napi 12 órában folyik a munka, ami tavalyhoz képest 50 százalékos növekedést jelentett. Nyáguly Sándor immáron 10 éve foglalkozik almapréseléssel szülőfalujában. A torjai vállalkozó szerint az ügyfelek száma évről évre növekszik. Elsősorban nem olyan kliensekről van szó, akik valamelyik másik présháztól pártoltak volna át hozzuk, hanem új ügyfelekről, akik mostanáig még soha nem préseltettek gyümölcsöt. Mint fogalmazott, főként a helyi és környékbeli lakosokért működteti a présházat, de számos Brassó és Vrancea megyei almatermesztő is rendszeresen felkeresi.

Érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy átlagban megrendelőnként 5–6 zsák alma kerül feldolgozásra, de ez a mennyiség nagyon változó, némely ügyfél egyszerre több száz kiló gyümölccsel érkezik. Azokban az években, amikor gyenge a termés, a préselni hozott gyümölcs mennyisége is jelentősen visszaesik. Ugyanakkor megjegyezte, az almatermesztőknek mindig van hullásalmájuk vagy olyan gyümölcsük, amit nem tudnak eladni, így abból is almalevet készítettnek, amit aztán a későbbiekben értékesítenek. 

Gocz Tibor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük