Felhívás!

Védett marad a medve

Védett marad a medve Kovászna megye

Kihirdette csütörtökön Klaus Iohannis államfő a vadászati törvényt módosító jogszabályt, amely egyebek mellett előírja, hogy kárpótlásra jogosultak a medve- és vaddisznótámadások áldozatai, viszont nem tartalmazza azt az előírást, amely szerint a medve a további tragédiák és jelentős károk elkerülésének érdekében lekerült volna a szigorúan védett fajok listájáról.

Benkő Erika képviselő megkeresésünkre elmondta: az RMDSZ-nek a szenátusban sikerült bevinni azt a módosító indítványt, amely szerint észszerű keretek között vadászhatóvá vált volna a medve, hisz teljesen egyértelmű, hogy Romániában nem fenyegeti a kihalás veszélye. Mi több, túlszaporodása miatt csak idén nyolc személy halt meg, és tulajdonképpen felbecsülni sem lehet az okozott kárt, ám a képviselőház szakbizottsága, az Európai Bizottság vonatkozó levelének következményeként, ezt a módosítást törölte.

– A parlament ugrik, ha az Európai Bizottság beszól. Nem érdekli, hogy a székelyföldi falvakban a gyerekek iskolából hazamenet találkozhatnak a medvével, nem számít, hogy a nagyvadak rendszeresen betörnek a gazdaságokba, megdézsmálják a termést a mezőn, ha szól a bizottság, ők teljesítik. Az RMDSZ-képviselők ellene szavaztak, de ez nem volt elég – mondta el Benkő Erika.

A jogszabály kimondja: a védett fajok – köztük a medvék és vaddisznók – sérülést vagy halált okozó támadása esetén az áldozatok kórházi/temetési költségeit a vadászatért felelős központi hatóság és/vagy a környezetért felelős központi hatóság fedezi. Az erkölcsi kártérítés arányos az áldozat bérével és inaktív napjainak számával. Ha az áldozat nem foglalkoztatott, akkor a kártérítést a mindenkori minimálbér összegéhez viszonyítják – írja a jogszabály.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. január 10., 8:28
  ÉRTÉKELÉS: -18

  Eljen Klaus Johannis ! Vegre valami jot is csinalt ebben az orszagban. Es eljen a World Wildlife Fund, akik folkavartak az ugyet az E.U. parlamentjeben, annak erdekeben hogy a medve maradjon vedett allat. Egyebkent az iden azert fogunk lobbizni az E.U. -ban, hogy a teljes Karpatok teruletet nyilvanitsak termeszetvedelmi teruletnek. Es ha Isten velunk van, es meg tudjuk gyozni az E.U,-s kepviseloket, akkor ezt a tervunket is veghez fogjuk vinni. Mi tuzon-vizen at harcolni es lobbizni fogunk erte ! Meg akkor is, ha ez Benko Erikanak es tarsainak – az UDMR “vadaszainak” es lancfureszeseinek – nem tetszik.

 • User
  Dátum: 2020. január 10., 8:42
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Benko Erika inkább arrol nyilatkozzon, hány bűnöző került szabadlábra, és ázok hány bűncselekményt követtek el azon törvény alkalmazása miatt, amit két kézzel szavazott meg annak -idékén, hogy Dragneat mentsék!

 • User
  Dátum: 2020. január 12., 22:58
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Két nemzetközi jogszabály vonatkozik a medve védelmére, a Berni egyezmény és a 92/43/EEC élőhely direktíva. Mindkettő lehetőséget ad az előírásoktól való időszakos eltérésekre, ún. derogációra. Az egyik belátható ok, amiért erre lehetőséget adnak, az pont a nagyragadozók elszaporodása, és károkozása. Ezért állnak értetlenül az EU-s biztosok, mikor a romániai medvehelyzetet hallják, hogy 2019-ben hét ember halálát okozták a medvék, és Románia mégsem tesz semmit. Számtalan tárgyaláson elmondták, hogy a döntés nem az ők kezükben van! Ilyen derogációkkal a 2007-es csatlakozástól 2015 végéig engedélyezett volt a megszabott kvóták levadászása, senki nem tiltotta meg, hogy ez ne folytatódjon! A hiba tehát a mi gépzetünkben van!! Nem kell levenni a medvét a védett fajok listájáról (mert az szankciókkal is járhat..) hanem rugalmasabban kéne adja Bukarest a derogációkat. Ami úgy látszik nekik derogál…

  • User
   Dátum: 2020. január 15., 22:00
   ÉRTÉKELÉS: -3

   Félretájékoztatsz. az élőhelydirektiva megtiltja a medve vadászatát, tehát az eu-s csatlakozás pillanatában a vadászatot le kellett volna állítani, de mivel az egykori kormányok, nem tették átláthatóvá a kvóta kihirdetsének folyamatát (itt az rmdsz keze nagyon véres), így senki nem szólhatott bele, egészen 2016-ig mikor is a lakosságot is megkérdezték és kiborúlt a bili.

   • User
    Dátum: 2020. január 20., 19:07
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Idézem akkor a 92/43/EEC diretíva 16. cikkelyét:
    16. cikk
    (1) Amennyiben nincs más megfelelő megoldás és az eltérés megengedése nem befolyásolja hátrányosan az érintett fajok populációi kedvező védettségi állapotának fenntartását az elterjedési területükön, a tagállamok engedélyezhetik a 12., 13., 14. cikkben, valamint a 15. cikk a) és b) pontjában foglalt rendelkezésektől való eltérést az alábbiak érdekében:
    a) a vadon élő állatok és növények, valamint a természetes élőhelyek védelme;
    b) termést, állatállományt, erdőt, halastavat, vizeket és más típusú, tulajdont érintő súlyos károk megelőzése;
    c) közegészség, közbiztonság vagy más kiemelkedően fontos közérdek, beleértve a társadalmi vagy gazdasági érdekeket is, továbbá a környezet számára kiemelkedően előnyös hatás elérése;
    ………………………
    Forrás itt: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX%3A31992L0043

    Másodszor: ajánlom tanulmányozásra az EU Közösséget létrehozó Egyezményét, amelyben tisztán le van írva a következő jogi fogalmak értelmezése: Regulation, Directive, Decision stb. A direktivák a célkitűzések megvalósítására kötelezik a tagországokat (ami jelen esetben a medve hosszútávú védelme), figyelembe véve a saját nemzeti sajátoságait!!

    És ha a kedves “félretájékoztatott” utánanézne, egy csomó EU-s országban a fentiek alapján vadászható a medve, törvényes/hivatalos kvóták szerint! Csak egy pár ország kapásból: Svédország, Finnország, Lengyelország, és Szlovénia! (ajánlott forrás: google kereső, youtube videók). Arról nem is beszélve, hogy Németország derogációt adott ki az egyetlen medvéjének levadászására!

    Ja, és persze még valami: csak ebben az országban szokás, hogy ujjal mutogatunk egymásra, anélkül, hogy utánanéznénk a dolgoknak!

 • User
  Dátum: 2020. január 13., 12:45
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Nektek UDMR-nek ugy latom egyeb dolgotok semmi nincsen, csak a medvevadaszattal foglalkozni, pedig a szavazopolgaraitok nem ezert kuldtek benneteket a barsonyszekben. A 30 ev aldemokracia alatt semmit nem tettetek a magyar kissebbseg erdekeben (kiveve a sajat kapzsi erdekeiteket!). Varosaink ,utaink, utcaink ugy neznek ki mint a kozepkorban. Hargita es Kovaszna megye, az orszag legutolso es legelmaradottabb megyei kozt szerepel. Ebben a ket megyeben vannak orszagszerte a legkissebb fizetesek. Ebben a ket megyeben van a legtobb turkalo (second hand!) uzlet, mert az itt dolgozo allampolgarok tobbsege meg azt sem engedheti meg maganak, hogy uj ruhat es uj cipot vasaroljon. De a kozkoltsegek azok az orszag legmagasabb szintjen vannak szamlazva. Az autonomia csak egy illuzio, amivel minden valasztasok elott etetitek ezt a naiv es buta nepet, stb. Holnap reggelig lehetne sorolni, hogy minden teren hogyan veritek at hazugsaggal a szekely nepet. Es ugyanigy a medvevadaszati kvota (amit ti allitottottatok ossze) is egy nagy hazugsag, hiszen Romaniaban nem el 6.800 medve, amibol evente 650-et le lehetne vadaszni. Ez hazugsag !! Ha a mai medveallomanybol evente 650 medvet levadasznanak, akkor szuk 5 ev alatt ez a teljes medvepopulacio eltunesehez vezetne ! Es azt is nezzuk mar meg, hogy a 8 emberi aldozat kozul 7-en sajatmaguknak kerestek a bajt, mert nem a medve tamadt az emberre, hanem a csoban ember a medvere, ami vegul az ember szamara vegzodott rosszul. Ugy hogy eleg legyen mar a hazugsagbol, mert az ilyen hazug maszlagokat ma mar egyetlen intelligens ember sem hiszi el nektek. Az ilyen es ehhez hasonlo hazudozasokkal ma mar csak az iskolazatlan es primitiv embereket lehet etetni, a tobbieket NEM !

 • User
  Dátum: 2020. január 15., 22:28
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Az rmdsz már önmagában sem ésszerű, tehát a javaslatai sem lehetnek azok. Ha ésszerűségre törekszik akkor nem a direktivának megy neki, mert azt módosítani belfőldi törvényhozással nem lehet.