Felhívás!

Vásár helyett expó?

Vásár helyett expó? Kovászna megye

Az afrikai sertéspestis továbbra is keresztbe tesz a romániai gazdáknak, ezért az országos hatóságok azon morfondíroznak, milyen engedményeket tegyenek, illetve elengedhetetlen szigorításokat vezessenek be a fertőzés megfékezése, illetve a gazdák motiválása tükrében. Érdeklődésünkre kiderült, az állatvásárokat kiállításokra cserélnék, illetve korlátoznák a disznók számát is az őstenyésztőknél.

Dr. Sikó-Barabási Sándor főállatorvos kérdéseinkre kifejtette, a legutóbbi nyilatkozatok szerint országos szinten beszüntetnék a barompiacokat, helyettük állatkiállításokat szerveznének. Ezen kiállításokra csak szarvasmarhát és juhokat vihetnének a tenyésztők, továbbá az eseményeket a szarvasmarha- és juhtartó egyesületek szervezhetnék meg, a törvények előírta feltételeket betartva, vagyis bekerített területen, állatorvosi felügyelet mellett, és sorolhatnánk. Disznókat a sertéspestis okán tilos lenne „kiállítani”.

A szakember elmondta, Háromszéken leginkább disznókat, lovakat adnak-vesznek a gazdák, ennek van hagyománya, ugyanakkor rámutatott arra is, hogy megyénkben évek óta nem működnek engedélyezett baromfipiacok. Felhívta a figyelmet, hogy a sertéspestis miatt különféle szigorításokat bevezetését tervezik a törvényhozók. A törvénytervezetben az áll, hogy legtöbb 5 hízódisznót nevelhetnek a kisgazdák a család részére, saját fogyasztásra. Tilos lesz majd a malacoztatás, a kocatartás a háztáji gazdaságokban, a jószágokat engedélyezett farmokról lehetne csak megvásárolni: a magángazdaságokban nem is lesz fülszámozás, hanem a disznótelepen intézik el ezt. Egyelőre nem világos, hogy ilyen feltételek mellett ki fogja nyilvántartani az eddig is nehezen kezelhető állatlétszámot.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. február 20., 14:46
  ÉRTÉKELÉS: 15

  És ha nagy farmokrol vásárolnak akkor ott nem fordul meg mindenki és beviszik a fertőzést,de ez az égész csak politika, a kicsik kizárása egy bizonyos formába igy a nagyokbol még nagyobbak lesznek…. Érdekesek a törvények, egész Európában:tilos az EU belől bármilyen génmodositott növény vetése de szabad behozni, amit elő szeretettel megis tesznek a nyugati disznó farmok, főleg szoját Argentinabol mert jóval olcsóbb mint az itteni,..

 • User
  Dátum: 2020. február 20., 15:06
  ÉRTÉKELÉS: 15

  A háztáji gazdaságok felszámolásának a kezdete ez.
  Az egész “afrikai sertéspestisként” eladott “járvány” erre van tulajdonképpen kihegyezve.Méghozzá világszinten.
  Az önálló,független,és önellátó közösség az igazi hatalom birtokosai számára nem elfogadható.
  A kommunizmus nem egy letűnt struktúra,hanem napjaink valósága.Ugyanazok,akik a kommunizmust fel, majd “le”építették,az ormótlan és átlátszó hatalomépítés és hatalomgyakorlás technikájáról a saját jól felfogott érdekükben egy kifinomultabb,átláthatatlanabb manipulációra és hatalomgyakorlási technikára váltottak.
  A végkifejlet pedig nem lehet kétséges.
  Nincsenek “pártok” és “politikusok”,legfennebb a kiszolgálói ennek az “elitnek”.Nem történt és nem is történhet “rendszer”váltás,csak megfelelő színészgárdával alakított bábműsor “felnőtteknek”.
  Ugyanazok a hatalom(nincsenek hatalmak,csak egy hatalom létezik) birtokosai,akik eddig is voltak,vagyis esetünkben a “volt” kommunisták,szabadkőművesek,azok utódai és a holdudvaruk.Hogy ne célozzak konkrétabban.

  Nincsen olyan,hogy keleti vagy nyugati politika.
  A világon mindenhol ugyanannak az “elitnek” a szolgái a “pártok”,”politikusok”,az “i”gazságszolgáltatás,az erőszakszervezetek(rendőri és katonai vezetők),és a titkosszolgálatok emberei is.

  Amíg azt hisszük,hogy van két szembenálló erő a világon(mondjuk “nemzetiek” vagy “globalisták”,”illiberálisak” és “liberálisak),addig a mestertervük kivitelezése semmiféle akadályokba nem fog ütközni.
  A valóság az,hogy ez csak egy szereposztás,a végső célkitűzések megvalósításának az érdekében.Kiválóan illusztrálhazó ez a következő megállapítással is:

  “ A nemzetállami eszme populista képviselőivel kapcsolatban éppen az a leleplező, hogy eszükben sincs védelmet nyújtani, vagy akár távolságot tartani a tőke és a korporatív hatalom mindent behálózó hatásával szemben. A magyar állam(is) kiváló példa erre”.

  Az állam,mint a mi közös érdekképviseleti és önszerveződési védőernyőnk rég megszűnt létezni,illetve egyre inkább látható módon nem képes betölteni azokat a funkciókat,amiért tulajdonképpen létezik.
  Csak Kft-k vannak,amit “államoknak” nevezünk és mondjuk jó esetben van adminisztrátoruk(a “kormányfő”,vagy az “elnök”)A tulajdonosa az államoknak mintegy párszáz “multi”,ami mögött egy pár bank és egy nagyon kislétszámú “dinasztia”,vagyis a hatalom igazi birtokosai állnak.

  “Véletlenek” sosem voltak és az újkori történelemben talán sosem léteztek.

  Ma a másik végéről és “szelídebben”(egyelőre) közelítenek a “megoldások” irányába.

  Megfigyelés ,kontroll,manipuláció és big data.
  Ilyen könnyű dolguk sosem volt.

  Kérőzgessünk jámborul…

 • User
  Dátum: 2020. február 20., 20:31
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Milyen nagy nyomot hagyott a kommunizmus: egy nehezebb dolgot csak betiltani vagy eltörölni tudnak… na meg büntetni… ez nem igazi megoldás és ki fog majd vaddisznókra ugyelni… Jo dolog ez a,, pestis ” mindent rá lehet kenni még újabb hasznos törvényeket is

 • User
  Dátum: 2020. február 20., 20:25
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Hasonló volt az átkosban is a helyzet, majd malacoztatnak titokban, adnak vesznek a pincében mint a Tanú című filmben.Persze,ha a szomszéd megharagszik akkor feljelent de szerintem így is gyönyörűen fog virágozni a feketegazdaság.

 • User
  Dátum: 2020. február 21., 13:36
  ÉRTÉKELÉS: 9

  “Érdekes”ország az a Grúzia.(Georgia)
  Onnan jött Sztálin,aztán Szaakasvili ,aki előbb Grúziának(most Georgianak) volt az elnöke,a “rózsás forradalom után,aztán amikor Ukrajnával “kezdődtek a gondok”,Ukrajnában lett egy régió kormányzója.Így megy ez a “világpolitikában”,tényleg “véletlenül”.
  Ez az “afrikai sertéspestis” is ott jelent meg 2007-Ben Európa ezen felén,ahonnan “begyűrűzött” hozzánk is.

  Véletlenek véletlen egybeeesésének a következményeként.
  Teljesen “nyilvánvalóan”.

  • User
   Dátum: 2020. február 25., 17:24
   ÉRTÉKELÉS: 18

   Inkább arról írnának, hogy a múlt héten a hírhedt főállatorvos, kiküldte a büntető osztagját erdővidékre, ahol egy idős gazdát bűntettek meg! A szomorú az, hogy a gazdát agyvérzés érte és az elmúlt napokban távozott is az élők sorából!A kontrolnak és a büntetésnek áldozata lett az idős bácsi! Teszem fel a kérdést mennyire hiteles ez az ember, aki családi vállalkozást hozott létre a munkahelyén…., jobbanmondva saját kft -ét!!
   Csak a családja érdekeit képviseli már évek óta!

   • User
    Dátum: 2020. február 26., 13:47
    ÉRTÉKELÉS: 14

    Ha igaz, akkor felháborító! Az ilyen embert felelősségre kellene vonni!
    A büntetés egy életcél siko szamara?!A büntetés és a családja jóléte számít csak neki ?!

    • User
     Dátum: 2020. február 28., 15:24
     ÉRTÉKELÉS: 18

     Sosem lakik jól a buntetesekkel es hulyesegekkel! Decemberbe bokezuen osztogatta a bunteteseket es meg a kozossegi oldalan is eldicsekedte, ezt osztotta meg es idezem: Nr. 17.728 / 19.12.2019

     COMUNICAT DE PRESĂ

     La nici 10 zile de la intensificarea controalelor privind comerțul ilicit al porcinelor vii-, al cărnii de porc, precum și a celor din domeniul siguranței alimentelor, în județul Covasna, ploaie de amenzi contravenționale însumând peste 93.000 RON.
     Milyen ember ez? Kinek akar megfelelni? Politikai partoknak? Bukaresti vezetoknek?Kiknek? Miert? Hogy meg maradhasson a barsony szekeben? Meddig?

     • User
      Dátum: 2020. március 3., 14:19
      ÉRTÉKELÉS: 11

      Remélem tart egy kis lelkiismeretvizsálatot a megye első és legfontosabb embere is…. a megyei fő … Állat…. orvos is, aki bőkezűen osztogatta a bűntetéseket is…, a “ hirhedt neje” tanácsára!Ahogy kiderült a sajtóközleményében.
      Mert ugyebár a seprű vezeti a megyei állategészségügyet….., ha valaki is nem tudná! Bizony, legyen világos….mindenkinek!Persze mindenképpen működik a cenzúra!

   • User
    Dátum: 2020. március 4., 15:44
    ÉRTÉKELÉS: -16

    Na üde figyelj ! Írd ki a neved és beperelték ! Én voltam azon a farmon ellenőrzésben és az rágalom, hogy ennek lett az áldozata! Lássuk merede vállalni a nevedet !

    • User
     Dátum: 2020. március 7., 18:06
     ÉRTÉKELÉS: 12

     Mint kívülálló és mint olvasó, mint a Székely Hírmondó lelkes olvasója, azt kérdezném: ilyen hangnemben végzed a munkád? Ez a hangnem nem vall sok műveltségre és felkészültségre sem!Nem csoda, ha az ellenőrzött személy erre a hangnemre rosszul is lesz!
     De ahogyan olvastam a többi hozzászólásban az intézmény főnökének, jobban mondva a feleségének sincs valami nagy felkészültsége?!
     És, ha jól értettem műveltsége sem?! Vajon ő lehetett kontrollban?
     Mindenképpen, mindkét fél kellene vállalja a nevét!

    • User
     Dátum: 2020. március 8., 19:30
     ÉRTÉKELÉS: 7

     Sajnos az elhunyt nem tud nyilatkozni de ha a tisztelt ellenőr annyira tiszta akkor miért zavarja hogy ki és mit ír kommentbe?vagy szél fuvar lám nem indul!!!!!

   • User
    Dátum: 2020. március 6., 21:07
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Inkább arról kellene írnod, hogy milyen mocskos körülmények közt “termelik “ azt a tejet amit a városlakók isznak meg! A kósszal és a Mocsokkal édes testvérek de hazugságokat írni, rágalmazni azt tudnak! Még nem láttam, hogy ki mertek volna írni a neved ?! Nem vagy kiváncsi az enyémet?

  • User
   Dátum: 2020. március 1., 19:46
   ÉRTÉKELÉS: 20

   Sajnos igaz!A legnagyobb problema akkor kezdodott amikor a foallatorvos felesege egyik naprol a masikra bekerult az intezmenybe es atvette teljes mertekben az iranyitast! Az intezmeny iranyitasarol beszelunk, nem sepregetesrol, nem ablakpucolasrol, stb…..! Egyik naprol a masikra koztisztviselo lett es rajott, hogy tobb szaktudassal rendelkezik mint egy szakember, mint pld. egy allatorvos?! Persze szerinte!!!!Egy olyan ember, akinek semmi koze a szakmahoz!!! Egyik naprol a masikra a sepru leteve jobban ertett az allategeszsegugyhoz mint barmelyik szakember?!Egy evtizeden keresztul! A ferje vezetese alatt s aki meg buszke is az akademikus nejere! Roszabb mint a Ceausescu hazaspar!!!!!!

   • User
    Dátum: 2020. március 3., 15:01
    ÉRTÉKELÉS: 16

    Gratulálok a névtelen hozzászólónak! Teljesen érthető, hogy nem vállalja be a nevét! Mert valljuk be őszintén az emberek félnek a megtorlásoktól és bosszútól! Az igazság az, hogy nem egy évtizede, hanem 14 -15 éve került az állategészségügyhöz a főállatorvos felesége! Szó – szoros értelemben ő vezeti igazából az intézményt a férjén keresztül! Ha valaki nem járt a kedvében akkor, ha nem volt erős idegzetű az illetőnek el kellett menekülnie az intézményből! Vagy, ha ott mert maradni azt porig alázták!!!Lejáratták, teljesen elszigetelték mindenkitől! Nap mint nap!!!! Pszihikai terror alatt tartották az illetőt !!! Erről a dologról nagyon sokat lehetne beszélni és írni!
    Mert a főnöknő bosszújától és rosszindulatától nem lehetett másképp szabadulni!!!A legfontosabb és nem utolsó sorban merjük kimondani őszintén, hogy nyolc osztállyal vették fel az intézményben, ahol a férje pont igazgató volt, tehát még érettségije sem volt a kedves nejének, az …..akadémikusnak, aki mindenhez ért és mindenkit rendre utasít!!!!😡
    Persze most azzal védekeznének, hogy nem csak érettségije, hanem az egyetemet is elvégezte időközben! Nem is akármilyet, hiszen környezetvédelmi mérnöknő! 😂😂😂Vajon ezzel a felkészültséggel mit is keres ő az állat 😳egészségügynél?!😳
    Mert jóformán még szakemberek sincsenek az állategészségügyi intézménynél, évek hosszú során sokan mentek el, nem bírva az igazságtalanságokat!😡
    Kérdem én, hány állatorvos dolgozik még a fent említett intézménynél????
    Ha teszem fel én Környezetvédőmérnök vagyok, akkor mehetek a bíróságra dolgozni? Hogy van ez???
    Vagy mehetek egy kórházba dolgozni mint orvos?😳
    Ez az igazság, ezt ki lehet vizsgálni, le lehet ellenőrizni és nem pletyka, nem fék news!
    Ezen kellene elmélkedni, kivizsgálást indítani! Ideje lenne! Valóban ébredezni kellene amíg nem túl késő!!!