Városünnep Baróton

Városünnep Baróton Kovászna megye

Idén a Bekecs néptánccsoport előadásával és az azt követő táncházzal indult a Barót-napok, csütörtökön a Kájoni Consort régizene-együttes koncertjével folytatódott a római katolikus templomban, majd a nyári vakáció első napján, azaz pénteken vette kezdetét a háromnapos hétvégi program, párhuzamosan több helyszínen.
Hiánypótló kezdeményezésként Erdővidék Múzeumának udvarán helyi értelmiségi vállalkozók egy kisebb csoportja álmodta és valósította meg a Családsziget névre keresztelt helyszínt. Ide a kapunál adomány ellenében osztott karszalaggal lehetett belépni. Héjja Huba Ferenc a Kékfrankos Borház boraival ismertette meg az érdeklődőket, ezt egy Erdővidéken még ritkán látott Silent party-val folytatták. Agyagozás, nemezelés, festés lehetősége várta a kíváncsiskodókat szombaton, vasárnap délben pedig gyermektáncház.
Nem mindennapi látványt nyújtott a székelyudvarhelyi Arany Griff Rend átvonulása a városon, akik korhű ruhákba öltözve vezették az érdeklődőket a Mátyás király baróti látogatása emlékére állított kereszthez. Ott Demeter László muzeológus elmesélte, hogy 1467-ben a király a moldvabányai ütközetbe tartva, Nagyszebenből jövet haladt át Baróton, ahol két-három napot töltött pihenéssel.
A központi színpadon pénteken a Cimbora Óvoda előadása nyitotta meg a rendezvényt, a sepsiszentgyörgyi Fitness Move Kangoo Jumps bemutatóját követően. A helyiek közül felléptek a Gaál Mózes Általános Iskola és a Tanulók Klubjának csoportjai, helyi néptánccsoportok (erdőfülei Dobó, olaszteleki Hajnalcsillag, nagybaconi Pásztortűz, baróti Ördögszekér), a felsőrákosi hagyományőrző dalcsoport, a köpeci református dalárda, a Köpeci Református Ifjak, a baróti művelődési ház Syncron táncegyüttese, az Anarchy együttes és a Deep Height.
A vásárban idén kiemelkedő helyet kaptak a helyi termelők és kézművesek az idegenből érkezőkkel szemben, kezdve a Laura Ház lakóinak kézzel készített alkotásaival, folytatva mézzel, ékszerekkel, dísztárgyakkal stb.
Szombat délben felvonultak a lovas huszárok, a Csala kürtje fúvószenekar, a Princess mazsorettjei, a művelődési ház csoportjai, valamint a néptánccsoportok, majd a huszárok kérésére Lázár-Kiss Barna András, Barót város polgármestere engedélyt adott a városnapi ünneplésre, s megtartotta ünnepi beszédét. Ezt rövid történelmi kitekintővel kezdte, megjegyezve, hogy Barótot először II. András király említi 1224-ben a szászok felé intézett adománylevelében, azóta számos megpróbáltatáson ment keresztül a vidék és annak lakói.
– Az, hogy ma ismét itt állunk és ünneplünk, a székelyekre annyira jellemző konokságnak, a nyakasságig menő kitartásnak köszönhető, és annak a mindenki által ismert csalafinta észnek és székely humornak, ami segít túljutni minden nehézségen – mondta a városvezető.
Befejezéseként kiemelte a helyi értékekre való építkezés fontosságát, valamint az új napba, új reményekbe fektetett hit jelentőségét az itthoni jövő megteremtésében.
Az ünnepet Nagy Feró és zenekara, a Beatrice koncertje, valamint a tűzijáték zárta. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.