Felhívás!

Várják a konkrétumokat

Igen szép tervekről és elképzelésekről tájékoztatták az RMDSZ miniszterei a háromszéki polgármestereket. Az elöljárók „érdeklődéssel várják” a konkrét programokat.

Igen figyelemre méltó elképzeléseket fogalmaztak meg az RMDSZ miniszterei, akik „tömegesen” látogattak Kovászna megyébe a múlt hét végén, e hét elején – fogalmazott Fodor István. A sepsibodoki polgármester azt mondja: nagyon reméli, hogy ezek a tervek konkrét pályázatokban nyernek megvalósítást.

– Az én kedvencem a PNDL (az országos beruházások helyi programja – szerk.) beígért harmadik kiadása. Ez – a korábbi két változattól eltérően – lehetőséget teremtene arra, hogy a kétezer lakosnál kisebb települések is vízvezetésre és szennyvízcsatorna-építésre pályázzanak. Van egy csomó ilyen település, a mi községünkben mindjárt kettő, Oltszem és Zalán, de említhetném a szomszédos Kálnokot is, amelyek eddig kirekedtek a kiírásból, mert kétezer embernél kevesebben lakják – mondta el megkeresésünkre Fodor.

A bodoki polgármesternél még akadnak „kedvencek”. Ide tartozik a gázvezetési program, amely azonban csak olyan közösségeknél jöhet szóba, amelyek legalább ezer kapuszámmal rendelkeznek. Minthogy ilyen falu nincs a környéken, a sepsiszéki polgármesterek (gyakorlatilag az Olt-mente) létrehoztak egy közösségi fejlesztési egyesületet (gyakran használt szakszóval: ADI), amely együttesen már bőven megfelel a kiírásnak. Az egyesületbe Sepsiszentgyörgy is belépett (amely amúgy nem tartozik Sepsiszékhez), hogy ily módon pályázhasson arra, hogy Kilyénbe és Szotyorba is bevezessék a gázt.
Az elmúlt napokban Tánczos Barna környezetvédelmi és Cseke Attila fejlesztési miniszter mellett Adrian Oros mezőgazdasági miniszter is Kovászna megyébe látogatott. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.